Tuesday, April 30, 2013

Wow Epal Kaler Pink



Hai2,
last day of April harini,

esok Mei..huhu..xsabar...
pagi tadi aku dengar kawan aku asyik cerita tentang epal warna pink,dia siap tunjuk pic lagi...(pantang dengar perkataan pink kan,prmpuan betulaaaa)..PINK PEARL APPLE nama dia,pengasas dia ALBERT ETTER dari California pada tahun 1944.Dengar cerita bau dia sangat wangi dan isi dia lembut&manis..







maveles kann~
tapi sayang kat Malaysia xda,kalau ada pun mesti mahal..tergugat iman aku tengok dia,rasa nak gigit2 skrin..gulppp..
#thanks mr.google for the images#





Monday, April 29, 2013

Menari Sampai Jatuh Longkang!




Good Mondayy...
Entri pendek kali ni..
OHH..x.x.bukan aku yg menari sampai jatuh longkang..:p..
by the way,tiap masa ade ja video viral kan..mula2 gangnam style,harlem shake,then gwiyomi,the terbaru gentleman ..lagu baru dari PSY tu...tapi viral gentleman tu belum diheboh sangat.Kawan aku bagi video lawak gentleman..keras perut aku ketawa bila tengok video ni..tengoklah sendiri..bukan main bersungguh2 dia menari..kalah bobo..




video

take care :D

Wednesday, April 24, 2013

Obses nak kurus !!



hai we meet again !..
aku memiliki ketinggian 163cm,dan berat 50++(perempuan memang susa btl nak bgtau berat)..tapi berat badan aku naik baru2 ni maybe gara2 banyak makan makanan berminyak,bergaram,kurang minum air dan kurang senaman..anyway berbalik kepada topik atas perempuan mana yg xnak kurus/slim dan sebagainya kan....antara obes obses atau x je kan..aku pernah obses dulu sebab....

1)dapat bulimia nervosa- sebelum ni la,sekarang x lagi.Makan dengan banyak sekali,patu muntahkan balik sebab stress dan menyesal..memang 3 minggu la aku jadi macam tu..makan muntah makan muntah.bila dah salu buat,dia jadi automatik..berat memang akan turun mendadak 3,5 kg hilang n tapi akan naik mendadak lps kau berhenti muntah2..kesan buruk dia perut sakit(sebab xda makanan nak diproses,jus gastrik je dlm perut),sembelit,dehydration,n rambut gugur tahap gaban(xda vitamin)..



2)pantang nampak produk kurus-kalau buka facebook ,amboiii penuh betul iklan produk menguruskan badan..fellina,ramping balm,acai berry,sabun pelansing la,losyen mustajab...semua mengoda kan..cishhh..

3)bersenam tiap hari - itu aku.obses sangat la kan,sepatutnya xdigalakkan senam tiap hari..sebelum mandi mesti bersenam dulu.Xkiralah zumba,menari cincai,squat..kadang2 kat dlm bilik mandi pun sempat aerobik..paling2 pemalas pun buat streching je bila dah penat sgt nak gerak badan..=..=

4)sentiasa belek body kat cermin - haha..jumpa cermin besar kt mall,saja ulang alik depan cermin semata2 nak tengok gemuk ke x..kalau kat rumah,memang tiap hari tengok cermin pose model,tengok if ada lemak2 bergantungan..

5)bukak majalah,tengok pic model perempuan lama2 - no,im not lesbian.Tetahpi mendambakan body macam model tu T_T..kaki panjang slim,tiada lemak bergantungan,perut rata(tiada lapisan 3D atau 2D )

6)Korset - sebelum ni la terjadi.masuk time nak tido je pakai korset sebab terpengaruh dengan cerita kawan yg cakap dia punya badan dia mengecil sebab pakai korset..skrg bila da google segala keburukan korset,aku dah stop pakai...

7)berdiet secara drastik -Klu diet yg seimbang xpe,ni diet drastik..xmakan nasik,xmakan roti,diet jus,diet buah..named it...

8)asyik2 timbang berat badan - jumpa penimbang je timbang..bila berat naik mencuka,padahal timbang selalu lepas makan..normal la tu naik.haha.anyway tiap hari berat badan kita berubah sebab pengambilan air :)..

ni antara simptom2 yg aku pernah alami..now dah kurang sikit simptom tersebut,cuma simptom asyik2 timbang berat badan tu mmg xboleh lari..korang ada ke sama macam kat atas?....=_=..fuhh (lap peluh,baru lepas exercise)




Tuesday, April 23, 2013

Tips : Badan cantik dalam masa 30 hari!!!


schedule squat untuk 30hari

berangan nak jadi macam Miranda Kerr 
Heyss gergous,
wah tajuk macam nak jual ubat jamu2 kurus,ubat sapu ajaib je kan..tapi isi entry lain!
entri kali ni tentang CABARAN SQUAT 30 HARI!!
actually aku dapat tahu cabaran ni dari instagram..memang tgh hot la cabaran squat 3o hari ni..instagram,tumblr..kt Malaysia xdapat sambutan hangat lagi cabaran ni.Bila aku tengok cabaran ni dan result dari peserta2 yg dah settle cabaran tu awsome..aku pun join sekali,aku cabar kazen aku join aku squat 30 hari..lebih2 lagi badan pun dah naik sikit baru2 ni..kena modified balik,jgn bergantung sgt dengan diet.
Ini antara jenis2 squat:
sumo squat
                                          
normal squat-mudah untuk beginner
jumping squat



squad dengan pemberat

X susah mana pun kan..kalau tgk first day kat jadual ats tu,hari pertama kena buat 50 squad..alah rileks la,masa sekolah dulu xkan xpernah kena denda ketuk ketampi banyak kali kan kan..entah2 ada yg kena 100 kali ketuk ketampi(nak turun tangga macam org berpantang,sakit gila)..hari squat seterusnya rasa macam ada spring je kaki ni,xsakit langsung..apa yg penting the result is awsome,aku hari yg ke enam..dah dapat tgk perubahan pada kaki n punggung..lebih toned,xngeleber sana sini. imagine hari yg ke 30 result dia mcm mna pula ye..buat di rumah je,xpayah pegi gym...n yes..squats adalah salah satu senaman yg buat anda lose weight jugak..so hasilnya badan lebih terbentuk dan selim :D

Teknik squat yg btl,masa nak turun,belakangkn punggung so lutut xlebih dari jari kaki,
kalau teknik tak betul tu yg sakit gila lutut tu

so..ada sapa2 sudi sahut cabaran ni?....kriiikk kriikkk(bunyi cengkerik)






















Thursday, April 18, 2013

Chicken ala2 KPOP



tajahao,ni hao ma?...hehe..
td petang pegi makan KFC,sebab dah xsabar nak merasa ayam KPOP(spicy korean crunch).
Sebelum ni asyik tengok iklan kat tv tayang iklan tu,exited pula nak try,sebab minat jugak korea2 kpop ni(xdalah obses sangat)..


EXPECTATION :



REALITY :


asal ayam yg aku dapat xlawa macam aym kat ats tu,sos ats ayam tu pun xbanyak...hah?hah?..aku terbalikkan meja mkn ni kang(ckp je,buat xpun..jgn risau xda meja yg tercedera)
haha..anyway..rasa dia lebih kurang ayam spicy jerrrr..cuma lebih pedas dari ayam spicy tu..sos atas tu manis2 pedas..tu je lah spesel nya.....zzzzzZZZZZ


Wednesday, April 17, 2013

Tanda2 Rumah Anda Berhantu




AMARAN KERAS : Jangan baca tengah malam,kang mimpi buruk(aku tatau)!
eh,seram plak entry ni..tapi entahlah walaupun aku sorang penakut tapi aku suka benda2 seram.Korang mesti nak tau jugak kan ada apa misteri disebalik rumah korang..heeheheheee(sengih jahat).

1)Bunyian Pelik-samada bunyi cakaran pintu ke,ketukan pintu/tingkap time 3pagi ke apa ke,bunyi orang berjalan ke..so far yg paling gerun aku dengar adalah bunyi budak2 main guli dlm rumah, pukul 2pagi tapi time tu aku tido kat rumah kawan aku,dia merupakan anak tunggal,so xda budak2 dlm rumah tu)

2)Rasa berat - rasa berat ni datang sebaik sahaja kau melangkah masuk pintu rumah,badan kau rasa berat..rasa macam susah nak bernafas..macam kena hempap ngan batu besarr..

3)Bulu roma selalu naik tiba2 - hoh yg ni selalu terjadi kan,xpayah terang lagi..tengah duduk syiok2 main laptop,tiba bulu roma kat tangan n tengkuk ternaik.Paham2 lah ada 'kawan baru' datang.

4)Binatang peliharaan buat perangai-kucing/anjing/arnab/hamster semua xtentu arah.Berbunyi2 time malam,selalu merenung ke arah satu tempat tanpa bergerak,ada tu stress sangat sampai sakit dan mati.Binatang memang ade sixth sense,dorang nampak.




5)Objek bertukar tempat-contoh:kunci hilang padahal dah gantung kat tempat kunci.
aku kalau dengan mak aku salu bertekak kalau brg hilang tibe2..
aku : ma,mana pergi cermin mata org,td letak ats meja ni
mak aku : adela tu "kawan" kamu pinjam,dia nak testing mata dia..ces

bila aku xcarik lg cermin mata tu ada plak..

6)Rasa macam diperhati-pernah x,tengah duduk study malam sorang2,tiba2 rasa xselesa macam ada orang perhatikan kau..n then tiba2 bulu roma naikk..jeng2.habis ko...:D

7)Bayang2-bayang2 ni selalu sekilas pandang je,ataupun hujung mata..duduk tgk tv lewat malam tibe hujung mata ni tertangkap bnda bergerak ,tapi bila toleh btl2 xde pun..:O

8)Bau pelik -bukan bau kentut ,bukan bau bantal busuk kau tapi bau yg tak pernah kau cium selama ni..n selalu datang pada masa tertentu,secara tiba2..samada wangi ataupun hangit ataupun busyukkkk..

9)Bunyi bisikan/tangisan-kau terdengar macam ada org berbisik2 ,padahal kau sorang je time tu dalam rumah,tv pun xbukak..sometimes macam orang bisik2 sebut nama kau..(kkkkak tonn,kakk tonnn)..sorry kak ton,pinjam nama kejap.

10)Komplen dari jiran- jiran rumah sebelah tanya2 soalan yg pelik mengenai perbuatan kau padahal kau xda kat rumah time jiran kau nampak kau tu..
labu : aku nampak kau kat tepi tingkap semalam tgh mrokok,puas aku panggil kau xnak pandang aku pun..
labi : aku xde kat rumah semalam,aku pergi kusus dan aku x merokok!..jeng3

tapi kadang2..bila kita terlalu paranoia,terlalu berhalusinasi padahal xde papepun xbagus jugak,kita jadi terlalu takut..baca apa yg patut,buka ayt Quran kuat2 satu rumah..n wat derk,lama2 bosan le dia,trus pindah rumah..:p







Monday, April 15, 2013

With Air Asia,now everybody can angry~



Selamat menyambut Hari Melaka Bandaraya Bersejarah kepada orang Melaka,
Di petang yg indah,cuaca yg sangat baik aku dikejutkan dengan bunyi notification dari hanset aku..dari Air Asia.. perkataan pertama yg aku baca is SORRY..aku da risauu gila.
Aku terus xbaca habis mesej tu and trus bukak laptop,check email...ada dua email dari Air Asia..mendidih 101 darjah celcius darah aku baca email tu..

klik untuk tumbesaran
pada yg malas nk klik untuk tumbesaran xpe,aku jelaskan.Dia cakap maaf atas berita yg mendukacitakan ,jadual masa penerbangan anda perlu diubah bla bla bla...aku dahla first time dpt surat cinta mcmni dari syrikat penerbangan..so agak mengelabah..tatahu nak tanya siapa..no telefon Tony Fernandez pun aku dah hilangkan(penipu je ni,mn ada simpan no mamat tu)..last2 aku google2...so aku try step by step adjust balik n booking time baru untuk flight aku...aku booking bulan january rituuu ,untuk balik bergawai bulan 6 nanti..last2 minit kau saja buat saspen kan..

HONESTLY,first time aku baca email tu..aku pikir adakah aku kena bayar sekali lagi??adakah aku kena bayar extra charge??..
legaa~ bila xda apa2,just adjust time then print out..phewww~

alhamdulillah..selamat selesai semuanya..:)
Naik flight tambang murah ni memang kena hati cekal,kalau x mmg rs nak terbako aje .Delay la,itu la,ini la..xpelah janji dapat balik dengan selamat.Next time nak try Malindo Air lah pula,yg baru tu,mcm besh je..



alolo..sopann nye pramugari..






Saturday, April 13, 2013

Info : Fakta Tentang Kucing ♥




Kucing atau nama saintifik dia Felis Catus( nasib x cactus) merupakan haiwan belaan comel yg popular slain drpd anjing,hamsters.Comel dia mengalahkan Kak Ton,cube rujuk gambar diatas..comel x si gemok tu tai chi..



sam ,kucing yg berbulu kening..comel btl


1)Seekor kucing biasanya memiliki 12 pasang misai di setiap kedua2 blh bahagian mukanya.

2)Kucing boleh mengeluarkan lebih dari 100 jenis bunyi berbanding anjing yg hanya dapat mengeluarkan 10 bunyi.

3)Deria rasa kucing xdapat detect rasa manis..(tp kucing aku suka sangat mkn aiskrim,sebab sejukk kotz)

4)Kucing boleh melihat dalam gelap dengan terang,plus kucing memiliki sixth sense..so kalau kucing asyik pandang satu tempat kosong tanpa gerak2 tu,paham2 lah ye...nasib kucing xblh bercakap,klu dia boleh bercakap,habis dia tegur (hai cik ponnn?tgh menyapu ke)..cabut lari 100meter..

5)Kucing dapat mendengar bunyi ultrasonic,bunyi yg halusssss yg manusia dan anjing xdpt dengar.

6)Tanpa Taurine,kucing boleh jadi buta.Apa itu taurine?taurine adalah amino acid yg biasanya dihasilkan oleh haiwan sendiri,tetapi kucing memerlukan taurine dalam diet harian dia.Jangan risau semua makanan kucing mempunyai Taurine.

7)Bila kucing rasa happy ,dia akan tutup mata dia dengan erat.Smiley eyes orang phutih cakap..



8)Bila kucing mengesel kepala pada orang,dia bukan saje menunjukkan kasih sayang tapi juga menanda kawasan dengan liang bau  yg berada dia area muka(biasa kucing tanda kawasan guna cara pancut kencing kan).Liang bau ni terdapat jugak di area ekor dan tapak tangan dia.

9)Anak kucing biasanya mengiaoow pada ibu dia,tapi KEBANYAKAN(xsemualah) kucing  xkan mengioww pada kucing lain.Mereka lebih suka mengiow pada manusia.

10)Setiap kucing memiliki corak pada hidung yg berbeza,macam manusia jugaklah stiap cap jari jugak berbeza kan.



11)Kucing suka mencakar perabot?try letak bauan lemon/oren kat perabot or kawasan tertentu.Kucing xsuka bau2 tu.

12)Kucing buta warna. :)..nasib baik xrabun jauh,kena tempah spec..haha

13)aku terbaca satu fakta ni..klakar jugak.Kucing menganggap manusia sebagai KUCING BESAR.Ini berdasarkan kajian terhadap tingkahlaku kucing..haha..

awww sweeeettt...smoga bahagia ke ank cucu :3





Wednesday, April 10, 2013

Kes Buli Lagiiiii...




halluu..
dah lunch semua?...lunch time ni,terasa nak buat entry pendek kejap.
tadi terjah Facebook..penuh kat wall video budak sekolah kena buli dgn gangster2 tahik kuceng tu.Rasa korang semua dah tgk dahh ...


Then aku terperasan satu status hot ex kawan satu skolah dulu,girl.ramai kawan2 dia tagged kat status tu..bajet ramai setuju la dengan status dia tu nanti(kih3).Bunyik status hot dia lebih kurang cmni:

"Takat video budak sekolah gaduh macamtu pun nak heboh semua ,aku dulu skolah tengok orang yg bergaduh sampai tercabut kain,berdarah2,tercabut tudung,patah gigi rilek je kan,xheboh pun kan kawan2"

Aku nak tergelak dengan statement dia sebenarnya.X rasa marah pun.Aku gelak sebab aku paham dia ni mesti xberapa paham beza GADUH dengan BULI.Mari aku takhrifkan maksud2 dia.

GADUH : 2 atau lebih org yg menggunakan kata2 kesat,maki hamun,mengejek,hingga menyebabkan penggunaan fizikal iaitu BERLAWAN dan saling membalas(bertumbuk,terajang2,trik menarik rambut,boxing).

BULI : terjadi kalau sorang budak or segroup budak mengejek,memukul dan memalukan budak lain TETAPI budak yg dibuli tu tidak membalas tindakan orang yg membulinya.

Kalau tgk balik video tu,aku rasa nak bakar2 je dorang hidup.Aku benci betul kes buli ni.Sobs.Kes buli ni aku rasa semua penah merasa kot,kalau korang xpenah rasa..kes senior buli junior memang xlari lah masa belajar dulu,termsuk dah kerja ni...klu yg xpernah kena..oh~ bertuahnya..

Tapi bila tengok balik muka2 budak pembuli ni kat FB dorang,aduh macam ponden 
jee..lembutttt,ala2 kpops style..=_=..


kpop la ni,kpoops...sama x,sama x..(budak baju biru tu slh sorg gangsters)


sori if entry aku jadi panjang pula :p

Tuesday, April 9, 2013

Collagen Asli Kaki Ayam



♥ Aku dengar baru2 ni..crita kurang enak tentang rumpai laut ataupun yang lebih dikenali dengan nama Pure Marine Collagen sebenarnya xmempunyai apa2 collagen pun..sebelum ni pernah juga muskil tentang kolagen dlm rumpai laut tu,tapi berkesan sangat untuk kulit aku tu yang abaikan.Anyway ada kolagen atau x,aku tetap order n makan rumpai laut cos rumpai laut memang kaya dengan pelbagai nutrient,zat2 yg bagus untuk badan kita , mempunyai faktor antioxidant dan juga faktor anti-penuaan .Rugi berhenti makan.So teruskan.

Okay kembali ke tajuk besar :Collagen Asli Kaki Ayam.
Anyway sapa2 yang suka makan kaki ayam tu.Tak kiralah masak mcm manapun sama ada sup kaki ayam ke,kaki ayam panggang ke,bubur kaki ayam..untunglah.Sebab apa untung?? kaki ayam sendiri ada kolagen tersendiri yang well bagus la untuk kulit kedut2(asal kolagen je kait dengan kedut..lol)..kalau tengok mostly Chinese nampak younger daripada umur dorang adalah sebab pengamalan makan kaki ayams...sedap ke?ta tahu sebab aku bukan pengemar kaki ayam sangat.aku lebih mencintai buntut isi ayam je(ohhh KFC)..tapi lepas dapat tahu tentang kolagen ni rasa macam nak buat lauk kaki ayam tiap hari..:D..KUNUN.

ini kaki ayam hidup


ini kaki ayam meninggal



sup kaki ayam..thanks google image..:D

noo!!..adek2 kaki dia ni jangan..





Monday, April 8, 2013

Sarapan Pagi Saya Tadi



Hey...Salam.Selamat Sejahtera..
aku tiba2 nak share apa yg aku makan pagi tadi..gago nak share..haha
xda lah gempak mana pun,simple je.aku siapkan gambar satu persatu step makanan yg aku buat pagi tadi..:D

BAHAN2:telur(banyak mana yg nak),jejari ketams,dan roti putih(oh GARDENIA)

potong dua bhgian setiap satu keping roti

sapulah telur ke atas roti yg siap potong tadi

letak crab stick ats roti tadi,gulung2 roti macam diatas ni

gorenggggg..jadilah roti gegelung ketam..hahahaha

nak sedap lagi,aku letak sos...nyummy..
xdapat makan selalu sebab bergoreng--on diet :/
take care :)








Saturday, April 6, 2013

DIY Beauty : Tomato+Gelatin Peel-off Mask ♥



TOMATO.Rasanya xpayah bagitahu lg kot khasiat buah tomato ni untuk kita.Memang banyak kebaikan dia sama untuk untuk kecantikan/kesihatan luaran or dalaman.

Biasa kalu tomato mask kita just hiris2 tomato then sapu2 kat muka je kan.Kali ni tomato mask + gelatin,so jadilah peel off mask.Gelatin function dia dlm mask ni adalah menegangkan kulit muka ,mengecikkan pori2 kulit muka dan jugak menanggalkan bintik2 hitam :) ..Lets move on kepada bahan2 dia.


buah tomato


and gelatin.i use the halal one of course from halagel :3

Potong buah tomato td..hancur kan..perah semua jus2 dia..mix kan dengan gelatin dalam satu mangkuks.Gelatin xpyh banyak2 ,guna sikit je.Takut muka jadi tegang lain macam hoishh...panaskan dalam mikrowave for 3 minit camtu or panaskan ats dapur gas menggunakan api kecil sambil tu kacau2lah sampai gelatin tu dissolved..bila dah sebati,biarkan dulu sampai gelatin tu mula jd pejal sikit je,jangan keras benar..kalau boleh dia dlm bentuk liquid+solid so senang nak sapu kat muka nanti.

Jom sapu kat muka.
Sapu mengarah ke ats masker tadi dengan lembut.Jangan sapu mengarah ke bawah sebab nanti muka mengedut(ko mau muka tegang ka muka mengedut..haha).Avoid area2 yg sensitif seperti bawah mata,situ area kulit sangat sensitif,sakit woo bila nak peel off mask nanti..Then lepas da sapu habis,relax dan biarkan mask tu kering.Jangan risau kejap je mask tu kering.

Bila dah kering,masa untuk peel off!
Pastikan time peel off tu mula peel mask dari bahagian bawah,iaitu area dagu,rahang tu then bawak ke ats..motif?sebab nampak maveles..:D.sebab lebih mudahlah.Then bila da siap,basuh muka bersih2,lap,toner dan sapulah pelembab feveret korang..

Biasa buat benda ni hujung2 minggu,kalu free.Sebab sikit lecey bh kan nak panaskan gelatin lagi,tapi if nak hurry just sapu je hirisan buah tomato jela kat muka..