Saturday, March 29, 2014

Pengalaman first time driving kereta.


Tiba2 teringat kisah first time driving kereta dulu.Aku start blaja driving bila habis je exam SPM,aku SPM tahun 2007.Bapak aku la yang suh amek,aku on je.Then bermula episod di kelas memandu.Masa tu semua keta dalam sekolah tu kreta kancil belaka,lum ditukar ke Viva.So aku yg excited sangat konon2 ala kreta kancil kecik je kot xkan susah nak drive...sekali turn aku lak belajar bawak..amek ko terlompat2 cikgu sebelah aku sebab asyik break mengejut..hahaha..

Then aku tukar cikgu sebab aku rasa cikgu yg ajar aku cm xberkesan.Aku pilih cikgu yg garang.Aku tengok dia salu menjerit2 kat kelas tu.Maybe tu boleh buat aku lebih displin.So all things moves smoothly hinggalah time aku kena test dengan JPJ.

Test parking,bukit semua ok.Then test kat jalan raya aku adalah dengan encik JPJ yg muka garangs,misai melangit.Aku start kecut perut,lebih2 lagi dengan hujan lebat gila.Mengigil aku.Xsampai 10 minit drive,dia suh aku berhenti tepi jalan.Suruh tukar seat,dia nak bawak.Aku xterucap apa2,dah dia tkr seat baru dia cakap "awak failed,awak tau x hujan lebat gila ni,wiper xreti pasang ke"..setepek kena muka aku.Aku lupa sungguh nak pasang wiper,maybe sebab kenervousan tahap maksima.Sedih gila aku.. T_T

Second test pulak,dengan sorang JPJ yg okay2 muka dia.Semua berjalan dengan lancar sehinggalah dia suruh aku berhenti tepi jalan....aduh apa lg ni,aku da stat berpeluh2..then dia senyum patu bagi aku soalan "kalau seluar longgar,awak ketatkn dengan ape?".aku xjawab,terus aku tengok tali pinggang patu pakai.Hawau btl,ni la jadinya bila over confident pulak.Sampai terlupe benda basic.Then akhirnya aku lulus dengan jayanya.Terima kasih kpd encik JPJ yg baik tu.

Pengalaman buruk masa mula2 driving dulu ,langgar kereta org.Sampai kemek bontot kereta org tu.Orang cina.Tapi laki cina tu agak baik dia lepaskan aku tanpa apa2 cas or whatever..fuhh nasib baik gile.Start tu aku dah fobia2 bawak keta..=_=..sampai sekarang pun masih ada lagi sikit2 fobia,tp kenalah bawak jugak...zzzzZZ..

.


Thursday, March 27, 2014

Jenis2 Fobia.



Dulu masa aku student dulu baru aku tau fobia itu terdiri daripada pelbagai jenis.Masa tu belajar subjek Psychology.Yelah yang aku tau fobia tempat tinggi,fobia tempat gelap,fobia dengan binatang.Jom kita tengok antara jenis2 fobia.Ohya fobia ni bermaksud ketakutan yang melampau terhadap sesuatu


Ablutophobia - takut mandi, mencuci, atau membersihkan
Acrophobia, Altophobia - takut akan ketinggian
Agoraphobia - takut akan tempat atau peristiwa di mana seseorang tidak dapat melarikan diri atau ketika bantuan tidak tersedia
Agoraphobia - takut akan gangguan seksual
Aichmophobia - takut akan benda-benda tajam
Algophobia - takut akan rasa sakit
Agyrophobia - takut nak melintas jalan
Androphobia - takut akan lelaki
Anthropophobia - takut orang atau berada di sebuah syarikat
Anthophobia - takut bunga
Aquaphobia - takut air
Arachnofobia - takut labah-labah
Astraphobia, Astrapophobia, Brontophobia, Keraunophobia - takut guruh, petir dan ribut
Atychiphobia - takut gagal
Aviophobia, Aviatophobia - takut terbang
Bacillophobia, Bacteriophobia, Microbiophobia - takut mikrob (sejenis mikro-organisma) dan bakteria
Bathophobia - Takut kedalaman
Blood-injection-injury type phobia - fobia spesifik
Batrachophobia : takut pada amfibia (katak contohnya)
Chorophobia - takut menari
Cibophobia, Sitophobia - keengganan untuk makan, sinonim untuk Anorexia nervosa
Claustrophobia - takut akan tiada jalan keluar dan masuk
Coulrophobia - takut badut
Decidophobia - takut membuat keputusan
Dental fobia, Dentophobia, Odontophobia - takut doktor gigi dan prosedur pergigian
Disposophobia - takut disingkirkan atau kehilangan sesuatu
Dysmorphophobia, atau gangguan dismorfik badan - takut akan kecacatan tubuh secara kenyataan atau khayalan
Emetophobia - takut muntah
Epistaxiophobia - takut pendarahan hidung
Ergasiophobia, Ergophobia - takut kerja atau takut akan pembedahan
Ergophobia - takut bekerja
Erotophobia - takut akan percintaan seksual atau soalan seksual
Erythrophobia - terlalu malu
Gelotophobia - takut ditertawakan
Gephyrophobia - takut jambatan
Genophobia, Coitophobia - takut hubungan seksual
Gerascophobia - takut menjadi tua atau penuaan
Gerontophobia - takut menjadi tua, atau kebencian dan ketakutan pada orang tua
Glossophobia - takut berbicara di depan umum
Gymnophobia - takut telanjang
Gynophobia - takut perempuan
Halitophobia - takut bau mulut
Haptephobia - takut disentuh
Heliophobia - takut cahaya matahari
Hemophobia, Haemophobia - takut darah
Hoplophobia - takut senjata, khususnya senjata api
Kinemortophobia - takut akan zombi
Koumpounophobia - takut jahit butang
Ligyrophobia - takut bunyi kuat
Lipophobia - takut / menghindari lemak dalam makanan
Medication phobia - takut ubat
Megalophobia - takut besar
Mysophobia - takut kuman, pencemaran atau kotoran
Necrophobia - takut kematian dan mati
Neophobia, Cainophobia, Cainotophobia, Cenophobia, Centophobia, Kainolophobia, Kainophobia - takut akan pembaharuan
Nomatophobia - takut nama
Nomophobia - takut  atau risau tiada telefon atau kehilangannya
Nosophobia - takut dijangkiti penyakit
Nosocomephobia - takut hospital atau klinik
Nostophobia - takut pulang ke rumah
Nyctophobia, Achluophobia, Lygophobia, Scotophobia - takut akan kegelapan
Oikophobia - takut persekitaran rumah dan peralatan rumah
Osmophobia, Olfactophobia - takut bau
Panphobia - ketakutan daripada sesuatu atau ketakutan berterusan daripada punca yang tidakdiketahui
Phasmophobia - takut hantu
Phagophobia - takut menelan
Pharmacophobia -  fobia ubat
Philophobia - takut cinta
Phasmophobia-takut pada hantu
Phonophobia - takut bunyi kuat
Porphyrophobia - takut warna ungu
Pyrophobia - takut api
Radiophobia - takut keradioaktifan atau sinar-X (X-ray)
Sociophobia - takut orang atau keadaan yang sosial
Scolionophobia - takut sekolah
Scopophobia - takut memandang atau menatap
Somniphobia - takut tidur
Spectrophobia - takut cermin dan refleksi sendiri
Scotophobia -takut pada kegelapan (Achluophobia)
Taphophobia - takut kubur, atau takut ditempatkan di kubur ketika masih hidup
Technophobia - takut teknologi
Telephone phobia - ketakutan atau keengganan membuat atau menerima panggilan telefon
Tetraphobia - takut angka 4
Thanatophobia - takut mati
Thermophobia - takut panas
Thalassophobia -takut pada laut
Tokophobia - takut melahirkan
Traumatophobia - takut mengalami kecederaan
Triskaidekaphobia, Terdekaphobia - takut angka 13
Trypanophobia, Belonephobia, Enetophobia - takut jarum atau suntikan
Workplace Phobia - takut tempat kerja
Xenophobia - takut orang asing, atau alien

aku Talassophobia=takut pada laut..tengok gambar laut je pun dah meremang,xleh tido sampai termimpi2..haha..kepelikan =_=..

gambar laut kartun je xpe

Psst..aku dah tukar wajah blog,header baru..asyik menukar je keja..ok x wajah baru ni..:D..

Wednesday, March 19, 2014

DIY:Jom Buat Sendiri Lips Scrub Bewarna ♥


Hey hey heyyyyyy kawan2 sekalian 
Bukan muka je perlu di scrub ,bibir pun mesti discrub..kalau x camne nak dapat lips sexayy macam
 Angelina Jolie tu.


lawa bini dak Pitt ni kan..warhhhhh
so untuk menghilangkan bibir mengerutus kita mestilah rajin scrub untuk buang segala sel2 mati yang menghodohkan bibir kita tu..lip scrub ni kalau korang rajin boleh je buat sendiri..jimat sikit kan.Senang je nak buatnya,bahan2 pun bukan senang nak dapat.

Bahan-bahan 
-Gula(gula kasar/gula kastor/gula perang)
-Minyak zaitun
-Madu
-Setitis pewarna makanan(xkesah la nak warna apa)
-Bekas kecik(kalau ade bekas krim,moisterizer yg kosong recycle je)

Gaul semua bahan2 tadi hingga sebati,then letak dlm bekas,simpan la lam peti sejuk(bg thn lama sikit)

aku letak pewarna pink..

kalau nak tekstur lebih halus,gunala gula halus

 lagi close up :D
scrub2 lain yang pernah aku try antaranya:

jangan lupa #prayformh370 ...take care :D

Friday, March 14, 2014

Nasi Lemak Tanpa Santan-Orang Bujang Style


Tajuk diatas..hahaha.Bukan main orang bujang style.
Aritu aku TERajin nak buat nasi lemak.
Ni first time tau aku buat.Tapi im proud of myself sebab berjaya buat ,rasa cam makan nasi lemak yang makcik tepi jalan jual.Oleh kerana bahan2 semua ada,aku go ahead buat.Then tengah siap semua,then baru nak masak nasi nya..baru aku pasan santan xda.Oleh sebab malas nye pasal,aku buat nasi lemak tanpa santan.Dont worryyyy tanpa santan pun sedappp jugak tauu,patu wangiii.

Bahan2:

Untuk sambal tumis:
*Bwg besar n bawang merah(kisar)
*Cili kering(kisar)
*Minyak masak
*Garam dan gula
*Air asam jawa

*sedikit belacan

Untuk Nasi:

*Beras
*Daun pandan
*Garam sikit je.

Untuk hiasan:

*Ikan bilis goreng garing
*Kacang tanah goreng
*Timun
*Telur rebus(dibelah)


tadaaa..final result

Ayah aku makan bertambah2 then dia bagi 4 bintanggg..:p



Wednesday, March 12, 2014

MH370 Hari 5:Anggota Polis Melaungkan Azan Di Laut China Selatan



Dah masuk hari kelima dah kan pencarian kapal terbang MAS MH370 ..
Tapi jangan putus asa berdoa.Teruskan berdoa n solat hajat.Kita yang bukan ahli keluarga pun rasa stress sangat tunggu perkembangan kan.Ni video seorang anggota polis marin yang melaungkan azan di tengah laut china selatan sebagai ikhtiar..

video


dont lose hope..prayformh370..
Bila da jadi benda camni,aku seriau pula nak balik kampung d Sarawak bulan 6 ni...warhhhh..



Sunday, March 9, 2014

Pray4MH370:Semoga masih ada harapan.

Xda apa nak cakap kecuali berdoa dan terus berdoa agar mereka selamat.
Dengan bermacam2 spekulasi kat FB tu aih..xtau aku mana satu yang sahih mana yang palsu.Main copypaste pastu share..tonggol betul.Taula gila menagih like.Apa tah perasaan keluarga yang tengah tunggu khabar berita daripada orang tersayang dorang bila baca status2 camtu.Ko post kapal terbang tu selamat mendarat di blablabla,then ko pos berita yang dorang semua mati..imagine la apa perasaan family si mangsa.

MH370 MAS hilang jejak area situ
lagi satu yang suka buat lawak tentang insiden ni.Konon kpl terbang ni singgah starbuck la apa la,then yang kaitkan hal ni dengan politik lagilah..kalau xtau papa,baik berdiam.Mana hilang perikemanusiaan ntah.

contoh mcm ni..dia ni seorang "bijak pandai" dari dulu

semoga keluarga mereka tabah dan sabar menunggu

Friday, March 7, 2014

Entri Pendek:Muka Rozita Che Wan Tanpa Makeup


Asyik tengok Che Ta bermakeup tebal je kan, dengan bulu mata palesu dia yang tebal tu...
Pernah gak terpikir negatif rupa Che Ta tanpa makeup.haha.
Then terjumpa pic ni..


salah tanggapan aku selama ni..cantik sangat an dia senyum nampak gigi..macam baru 30an lak..lebih suka muka dia natural gini..xda bulu mata palesu semua..
congrates kat dia sebab dah preggy :D..






Saturday, March 1, 2014

Drama Nikah Kita Bercinta Lakonan Felixia Yeap


Felicia Yeap xyah cerita lagi kan siapa dia.Rasanya ramai dah kenal si amoi berhijab tu.Yang cantik cute segalanya..
atototo..comel gila dia kan..
Ritu ada drama lakonan dia kat Astro kan..Aku ritu xsempat tengok,baru dapat tengok tadi,bagi sesiapa yg dah terlepas tengok boleh tengok kat link bawah ni :D

Nikah Kita Bercinta