Friday, January 11, 2019

DIY Hiasan Bilik Pengantin

Assalamualaikum u ols,

pergh,xpernah sampai lama begini tinggalkan blog tanpa update...
so setahun kemudian..i am married now haha so Farra nak share DiY(DO IT YOURSELF) projek yang Farra buat untuk wedding Farra ..ni diy untuk bilik pengantin since Farra decide nak hias sendiri je.Farra suka benda yang simple2 but sedap mata memandang.

oleh sebab Farra xnak beli set bilik tidur(yang merangkumi meja solek,katil,almari semua tu)walaupun telah diadvise orang sekeliling,recycle je barang lama then Farra touch up sikit bed frame Farra yang asalnya cuma besi hitam bunga kerawang2 tu.

tu bunga ros plastik kaler putih tu Farra beli kat shopee je,rm 3lebih je pastu Farra lilit lah sepanjang besi katil tu.Ha naiklah seri katil tersebut.

kedua,
inspirasi daripada bunga kertas gergasi di bawah ni.Selalu tengok kat pinterest,cantik2 geram je tengok dorang jadikan backdrop untuk bergambar.

so Farra pun decide buat sendiri.
belilah kad manila dalam beberapa kaler.
pilih kaler biru cair dan pink cair
sakit jugaklah tangan nak mengunting kad manila tu ,dahla buat sorang2..tapi berbaloi n happy sangat tengok hasil dia.Final look-------->

 Farra lekat bunga kertas tu kat dinding berhampiran katil.Huruf AF tu Farra beli kat Kaison,xingat harga dia tp murah je.Yang rama2 tu pun buat sendiri guna kertas A4 putih je,senang.Farra ada post cara buat dia kat blog ni.-- Butterfly 3D

Next,
bilik pengantin xsah lah kalau xda cam kelambu2 tu nak bagi nampak romantik hahaha.So Farra beli je plain kelambu gantung yang bulat atas tu.Beli shopee je.Baru rm15.90.Untuk bagi nampak cantik lagi,Farra lilitkan dengan bunga ros kaler pink peach ats dia.

settle.
sorry xda gambar full room pulak.lupa nak snap..dah nak buat entry ni baru nyesal x ambik gambar..huhu..tema bilik light blue+ pink pastel+white.Soft2 gitu.Actually banyak Farra nak Diy kat bilik pengantin ni,memula dulu nak jahit sendiri cadar pengantin nak tambah ropol2 tutu semua tapi mama cakap buat penat badan je so end up beli siap je haha


okay,jumpa next entry pulak.harap tangan lebih rajin menaip tahun 2019 ni.haha

Sunday, October 8, 2017

Diy cermin solek bunga2.

Assalammualaikum hai readers ..happy weekends.Aku duk rumah je weekend ni nak klua takut perabih duit .Kali ni aku nak share projek diy yang aku buat.Aku suka sangat tengok projek diy kat Tumblr.Macam2 ada..paling yang suka diy deco2.


Ok aku stuck kat dua pic ni.Cermin dihias dengan bunga2 gitu.Nampak sweet2 gitu.Memandangkan aku nk beli meja solek baru,tp pada masa yg sama nak berjimat so aku decide nak try buat projek cermin solek ni.

So barang2 yang diperlukan:
-cutter untuk potong bunga
-hot glue gun
-bunga plastik(xkisah nak bunga apa,aku pilih bunga ros)
-glitter ribbon jenis kain(yg xglitter pun boleh janji jnis fabrik sebab senang nak lekatkn bunga nanti)
Semua ni aku beli kat kedai dua ringgit je hahaha..jimat.


Before the projeks
Ni ribbon yg aku guna
The process......

Kejap je buat ni.X amek masa yang lama pun.
1)Gunting bunga plastik tadi drpd batang dia guna cutter.Kalau nak sekali daun2 dia pun boleh.Ikut kreativiti masing2.
2)Panaskan glue gun dulu(hati2 guna,menjerit2 aku sebab hot glue meleleh kena jari ritu)
3)Tampal ribbon dulu(potong ribbon ikut saiz frame.
4)Then tampal la bunga ikut susunan suka hati anda lahh.

Dan hasil projek diy aku.....

Tada....


Love

Puas hati sangat dengan hasil dia.Berbunga2 hati tengok.Ni buat makin lama bersolek depan cermin haha...

Okay tunggu next diy project pulak..hehe

Take care~