Friday, November 15, 2013

AWAS!Ciri2 Kosmetik Yang Ada Mercury!

 Assalamualaikum dan selamat sejahtera~

Entri kali ni tentang kecantikan,sapa yang xnak cantik kan.
Maybe ramai lagi d luar sana yg masih belum tau tentang kosmetik bermercury ni kan.Marila kita sama2 saling share untuk kebaikan.Xrugi pun.
Sebelum tu kita check dis out.Bahaya2 daripada penggunaan kosmetik yang ada mercuri:

-Kanser (Kanser kulit,kanser payudara,kanser payudara)
-Meningkatkan potensi untuk dapat penyakit hilang ingatan(nama sendiri pun xingat kang)
-Kegagalan buah pinggang untuk berfungsi(mercuri menyerap masuk ke dlm kulit then masuk ke dalam darah bawak ke buah pinggang ,berkumpul kat situ..habis rosak buah pinggang ).Lagi satu bau air kencing kuat cam bau logam adalah salah satu tanda wujudnya mercury dlm badan kite.
-Parkinson(penyakit saraf).Nampak x betapa bahaya nya mercury ni,fungsi2 penting dalam badan habis rosak.

Move on kepada ciri2 kosmetik yang ada penggunaan mercury ni plak.

1)Melekit-lekit.Sapu kat muka pun bkn main susah nak ratakan.

2)Tidak Homogen.Kalau kita biarkan krim tu,akan nampak lapisan minyak terpisah dari lapisan yg padat.

3)Kulit putih segera.Tagline kulit cerah dalam penggunaan seminggu,nampak beno nipunya.Pakai banyak merkuri memangla laju je kulit putih.Putih nye plak lain mcm,bukan putih natural.Biar lambat putih asalkan selamat.

4)Xda langsung jerawat nak tumbuh.Jangan cepat happy bila ni terjadi.Sebenarnya kulit epidermis(lapisan kulit yg paling ats sekali) dah rosak.Kulit dah ROSAK tu dah hilang protein dan melanin yg sgt la penting untuk melindungi kulit dari sinar uv.Dan kenapa jerawat dah xnak tumbuh adalah sebab kuman/bakteria pun xsudi nak duduk tempat yg dah rosak.Nyamuk pn buat derk je.

5)Bau logam.Merkuri ialah logam berat yg berbentuk cecair.So bau logam bau dia kuat menyengat,kalau wangi pun maybe dia dah dicampur dgn parfum(pewangi).

6)Warna kebiasaanya berwarna putih-kuning.Krim siang kuning,krim malam putih.Tapi xsemua lah produk nak ckp ada merkuri,tapi wajib diragui.So google sebelum nak try2 guna produk kosmetik.

7)Berkilau blink2.Tekstur kosmetik yg ada mercury ni berkilau2,kilat2 sikit.Cuba tengok kat kulit lepas pakai tu ada x kilat2.Ingat! mercury adalah logam sbbtu dia berkilat.

8)Bila stop pakai,bintik2 tumbuh kat muka,gatal2.Lama2 kulit jadi kehitaman dan kusam lebih teruk daripada sebelumnya.

9)Kulit sensitif dengan matahari.Kena matahari kejap je pun dah merah dan rasa terbakar.


mercury


Ujian Ringkas.( dari blog dr.zubaidi )

-Sapukan cincin emas(pastikan yg tulen yo) dengan krim yang kita nak test tu.Gosok2 ler cincin dengan krim tu.
-Kalau produk tu bermercury,krim tu akan bertukar warna kelabu.Semakin gelap kaler yg terhasil,semakin banyak mercury yg digunakan dlm produk tu.

okey.Take care.Weeee wooo weee.


431 comments:

  1. thanks berkongsi!sekarang tgh panas collagen plus vitamin e tu..tiba2 agak meragui set CPVE tu..nnti nak cuba uji.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup produk pns tu..penah check produk tu sebab ragu2..ada kimia paraben dan kimia2 bahaya yg lain..mercury xpasti plak..:)

      Delete
    2. Anonymous14/1/14

      Da uji ke produk cpve ? Nk tau sgt produk tu bole gne ke x?

      Delete
    3. dah uji kat makmal. produk tu ade mercury dan tak disahkan :)

      Delete
    4. ye btl.collagen vit c tu mmg banyak kimia bahaya dan mercury.ciri2 mercury kita boleh nampak kat produk tu.bahaya.

      Delete
    5. babies blink pinkish pulak ada mercury tak?

      Delete
    6. Xda kot.sb kalau produk ada merkuri.ble kte letak di brg kemas 916 produk 2 akan bertkar warna.babies blink xberubh pn wanenya.so asenya xdala.huhu

      Delete
    7. dhia zhafira29/4/14

      Assalam..utk bb blink trbaru sy bca post datin lyanaz hassan owner dia sndri mngatakn akn dpt kelulusan kkm xlma lg..snarai nk msuk tu dh de..tggu no NOT ktanya..pe ntah no tu..kne q gakla..nti dh msuk list kkm dia akn inform a.s.a.p..dun wory la..sy gna jg set bb dh 2 bln..alhmdlh tiada reaction spt d ats..klu ragu2 jg kurangkn pggunaan jela..pki smggu skali..syg nk buang kn..

      Delete
  2. Saya pakai produk pemutih yang berlambak kat pasaran..krim kuning n berkilat tu..5 bulan pakai terus xde epidermis...huhu..tp alhamdulillah dah sihat..

    ReplyDelete
  3. may i share ur info?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu sf beuty tu ade x ea..hu

      Delete
  4. mau Tanya, kalo misal sudah terlanjur memakai produk kosmetik yg bermerkuri,krn sebelum nya tidak tahu... bisa gag menghilangkan merkuri yg sudah pernah terpakai... dan efek samping merkuri itu dapat terlihat dalam jangka waktu berapa bulan si?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpasti bisa hilangkan atau tidak..efek dlm mungkin mengambil masa juga,efek luaran dalam seminggu saja boleh dilihat kulit makin menipis..

      Delete
  5. Ada hantar ke lab untuk cosmetik testing tak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtau la dah send ke lab ke blm..tp kalau belek bahagian bahan2 memang banyak kimia berbahaya digunakan dlm produk tu.

      Delete
  6. memang...semua kosmetik kebanyakannya ada merkuri....

    ReplyDelete
  7. saya langsung tk percaya produk yg dijual dlm online tu nak nak berkaitan nak lawakan muka ni a. hehehe alhamdulillah. okey je saya pakai sabun beras dari dulu. even setahun jugak skip, tp okey lg. thank you inffo ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. awk ni bagusla.xcepat terpengaruh.saya baru2 ni ja berhati2 kai produk,dulu main hntam jgk.sayangg wooo,muka ada satu ja..thanks bg respond :)...

      Delete
    2. Yg original pstinya selamat tp kdg kt xde msa nk buat bnda2 tu semua...sbb tu sblum jual produk saya g sminr dlu n mmg yakin produk Eskayvie..high quality xde bhn kontroversi n bhn laragn lbh jimat dr produk lain..pastinya hala dam selamat..lgpon produk doctor pakar kt..tryla hydralisse set..murah je..017 7662028--haya
      Thz farah kikibumm..

      Delete
    3. Anonymous18/2/14

      Cehcehcehhh terus promote lak dia. Semua org gitu, takda yg baik kecuali produk dia sendiri. Cer tgk org promote produk dia, semua ckp org lain punya tak bagus padahal sama je..

      Delete
    4. Saya pon sekarang dah pakai produk dari roselle..no kimia..alahamdulillah dah ok dan saya pon turut tertarik dengan jual produk ni untuk dikongsi kebaikan bersama

      Delete
    5. I dah uji dgn gelang emas,tapi tak jadi kelabu oun.

      Delete
    6. produk apa yg awk experimen tu..O.o

      Delete
    7. Anonymous26/2/14

      Saya pun dah uji dengan cincin emas... uji CPVE krim malam. tapi tak ada apa-apa kesan... betul ke produk tu ada mercury?

      Delete
  8. produk as beauty ade x mercury?

    ReplyDelete
    Replies
    1. as beauty for sure ade mercury sis,,dy da uji gne cincin emas dan warne nye siap mlkt lg kt cincin emas.dn slh 1 ciri cream ade mercury cream akn btkr wrna jd coklt,,cbe sis biakn cream tu lme dia akn btkr cklt dan smue prdk bmptra kne dftr dkt pharmaceutical,,www.bpfk.gov.my..cbe check di lmn ni msk kn no.siri ni nite cream:NOT101103172K
      DAY CREAM:NOT101103272K..
      analisis mgtekn prdk ni ade mrcury! sy stop pkai mmg trus mke jd lby gelp jrwt mkin truk tp rawt gne bhn smljdi slow2 so much more better now.

      Delete
  9. nanti balas kat blog sy boleh? hati-qaseh.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. produk minum minum mcmna pulak yer effectnyer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtau la..tp kita xtau kan bdn kita ni takut terlebih bahan xpatut ke boleh jadi penyakit lain plak..biasanya doktor x advise amek..nak putih banyak makan buah2 yg kaya dengan vitamin c..hehe

      Delete
    2. Salam..
      Produk minum-minum ni kena check dlu ada kelulusan KKM atau x.. Nasihat saya, jangan terlalu ghairah untuk cepat cantik, sbb kesan buruk yang menyusul pun cepat.. Cuba makan sesuatu yang semulajadi, buah-buahan, sayur-sayuran.. Nak ambil supplement pon boleh, tapi kena tanya betul-betul dengan penjual tu lah sesuai ke tak.. test dulu ilmu penjual tu.. Benda yang semulajadi ni, biasanya dia ambil masa untuk berkesan.. ;)

      Delete
  11. Try gune produk Double Stemcell.. 1hari 1paket.. boleh menjana wang sampingan jugak... Dengan hanya modal paling rendah RM275, boleh dapat income max. RM15K.. Duit masuk, Kesihatan terjamin.. berminat nak tahu lebih lanjut boleh wasap sy... Biz Kaaching yg tgh Hot skrg nie!!
    Cik Ain - 0199865469

    ReplyDelete
    Replies
    1. double stemcell pun dah di buat penyelidikan yang mengatakan ia tak mempunyai2 apa2 effek..dan banyak lagi..

      Delete
    2. NoBody11/3/14

      Mcam mana pulak isu penggunaan logo HALAL tanpa kebenaran?? Pastu isu logo SIRIM semua tu?? Dan setahu saya kalau produk tu lulus Kementerian Kesihatan Malaysia, harus ada serial "MAL diikuti nombor di belakang... x nampak pulak dekat phytosciense double stemcell tu.. dan dah ramai kwn2 sy stop guna double stemcell ni.. :|

      Delete
  12. Anonymous18/2/14

    salam sis.. produk nour ain ok ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. nour ain selamat digunakan..boleh rujuk sini untuk info http://bobozap.blogspot.com/p/blog-page_22.html

      Delete
  13. Anonymous18/2/14

    merkuri tu ada dlm mana2 produk..bezanya sikit or banyak..mcm dadah dlm ubat la.. kalau terlebih, bahaya la jwbnya.. tp produk ni KKM or farmasi tak rampas pun.. heran.. so mcm mana.. risau kalau2 bawa kpd fitnah je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kai bedak sejuk la senang kan,xda merkuri langsung..

      Delete
    2. Anonymous19/2/14

      slm,nk tnya produk dnars skincare bhya tak?

      Delete
    3. Anonymous19/2/14

      sapa2 tlg la jwab soklan ats tu .dnars ok x??

      Delete
    4. Salam semua.. kebetulan saya baca soalan pasal dnars ni, saya nak share apa yang saya alami lepas guna sabun collagen dnars. Saya pakai sabun dnars ni tak lama, almost 3 weeks. Memang kulit jadi flawless! 1st time cuci muka guna sabun dnars ni kulit muka terus jadi halus mulus dan cerah. Unfortunately malam semalam after saya cuci muka guna sabun collagen dnars, kulit muka saya jadi pedih, gatal2 dan merah2. Cepat2 saya sapu mask aloe vera, alhamdulillah lepas tu muka saya makin ok. Actually sebelum saya beli sabun dnars ni saya google pasal produk ni, takut produk ni berkimia ke, ada effect2 lain yang tak elok ke. Tapi saya tak jumpa 1 info pun pasal keburukan produk ni. N that's why saya beli dan guna. Tapi lepas kejadian malam semalam dan elok2 pulak saya terbaca pengakuan pasal produk dnars ni dekat blog knnessa.blogspot.com, memang nyatanya kulit muka saya jadi pedih, gatal2 dan merah sebab guna sabun collagen dnars. Seriously saya takkan pakai dah produk dnars..

      Delete
  14. kulit muka sy sblm ni teruk juga..sbgai seorg pengajar,sy rasa kurang keyakinan dri walaupun berdepan dgn student sdri..alhamdulillah sy jumpa herbalife then trus consume herbalife..consume herbalife pd asalnye utk lose weight,alhamdulillah 1bln sy lose 6kg dgn sihat!.tp scre xsengaja kulit muka juga improved!!.skang ni outer nutrition herbalife pown sy guna..boley google psl herbalife klu nk tahu lg byk info pasal inner or outer nutrition herbalife..n now sy slh seorg Personal Wellness Coach herbalife coz sy rasa xrugi klu sy share bnde baik dgn smua org..hak memilih hak anda, sy sekadar berkongsi ya!.hehe.
    Acik - 0145137001 (ask for ur free evaluation)

    ReplyDelete
  15. mohon share sis =)

    ReplyDelete
  16. samalaaaaaaaaaaaaaaa, sedihhhhhh sedihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..

    ReplyDelete
  17. kalu a-dha skincare ada mercury juga ke?sebab produk tu dr indon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous18/2/14

      a-DHA termasuk dlm produk bahaya gk ke?

      Delete
    2. Anonymous20/2/14

      Saya baru terbaca td produk adha tu ade mercury ...list dr bpom sana..mcm kita ada kkm...tabita pun ade mercury..antaranya krim natural 99, racikan dokter semua ada mercury...krim.walet

      Delete
  18. Anonymous18/2/14

    nak tanya camana pula dengan produk wonder glow gold eak ? thanks for info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous18/2/14

      Kalau sf beauty tu ?? Huhuhuuu.. Ciri2 ada mcm di atas..

      Delete
    2. sf beauty ni lulus kkm kan..tp kandungan dia x sure pulak sbb x pkai..mmber ade pkai mmg cntik gebu je kulit dia...kalau cpt sgt kesan putihnya kebarangkalian ada..mercury ni senang sgt meresap dlm kulit...

      Delete
    3. Anonymous18/2/14

      sf beauty pn xleh. mmg ad mercury katanya..

      Delete
    4. Anonymous20/2/14

      Sf pun ade mercury..kawan sy pakai muka naik ruam...pastu ade st kes bile stop muka penuh jerawat

      Delete
  19. Good info utk pilih lambakan produk kosmetik di pasaran.. Thanks for sharing.. Jemput singgah blog izan sembang2 sihat :)

    http://prettyiz.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. Sye guna sf beauty, try gosok krim mlm kt cincin emas. Bkn berubh jd kelabu krim tu tp cincin tu berubh warna . Pudar warna emas. Cm mna tu.. aduiiii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah..cincin tu luntur ke..alamak syg cincin emas tu....maybe awak boleh rujuk blog doktor zubaidi yang saya mention atas ni..

      Delete
    2. Anonymous19/2/14

      cincin emas mesti tulin.saya baru je gosokkan krim yg sy pakai pd cincin emas..ternyatabila digosok lama2 dia bertukar menjadi kelabu dan makin hitam..patutlah muka ni dah smnggu gatal.sy dah pakai produk mz ni dr bulan 1..skang bru nampak kesannya..terpaksa pg kt pakar kulit lg..

      Delete
    3. Anonymous20/2/14

      Yang sepatutnya berubah cincin ke krim??confius pulak..setahu saya emas yg akan berubah warna..jadi silver .

      Delete
    4. sy try buat dkt cincin emas for as beauty mmg warna cincin yg jd klbu..so as beauty ade mercury,,nk ilg kan warna klbu kat cincin tu prgi cuci kdai emas

      Delete
  21. salam... so set collagen plus tu mmg x ok la erk.. yg ori n yg bukan ori same je la kan... kwn n sedara mara sy ade yg pakai ni... xpe... good info nnt sy share ngan diorg... tq ....
    sy pakai pencuci cikai2 je .. alhamdulillah ok...
    sy mmg x caye ngan iklan2 dlm fb ni.. mcm2 ade.. x terhitong la product dlm fb ni... bli kt farmasi selamat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg boleh diragui la produk tu..memang luar nampak beza dengan mata kasar,dalaman kita xtau kan..btl2 beli d farmasi lebih selamat..lebih lagi pharmacist dia jauh lebih pakar dlm ubat ubatan ni..

      Delete
  22. Anonymous18/2/14

    salam..mcm mne pulak dgn Tabita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. not sure sebab ada yg ckp yg xbaik tu yang xori je..tapi apa2 produk yang mmg drastik sangat kesan dia mmg wajib diragui..

      Delete
    2. Anonymous20/2/14

      Tabita pun lebih kurang je..

      Delete
    3. Anonymous4/3/14

      Tabita sdh d bgtau dlm mews paper yg brg tu mmg bhya bkn sbb ori x ori.d singapore n brunai pn sdh x trima produk tu.tu yg aku cuma baca dlm news seja la.

      Delete
  23. Kalau produk Metal Fortis ? Produk tue katanya ad kelulusan , dari Indonesia .

    ReplyDelete
  24. Anonymous18/2/14

    babies blink pinkish??.. risau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada ciri2 cam kat atas ke..

      Delete
    2. fyra dh try gosokkan krim mlm pd cincin emas original ni .. xde yg berubah n alhamdulillah ... boleh guna yerk babies blink ... ? or ade sape2 nk try bg pendapat lain?

      Delete
    3. Anonymous22/3/14

      betul ke fyra ? juz nak tye je , sbb tengah nk usha usha babies blink pinkish. takut jugak kalau ade mercury .

      Delete
    4. Anonymous5/4/14

      saya pkai babies blink..after 1 month muka saya konon2 la licin mulus tp xlama lepas tu tumbuh bintik2..the only way nk hilangkan bintik2 tu ialah dgn apply babies blink pny cream..mmg nampak sgt ad kandungan xelok dlm cream

      Delete
  25. Sy mmg bnyk pakai cosmetic ni .. Tp tuhan bagi xterniat lgsung nk cube set collagen tu .. Pape pon As beauty terbaik .. Xde ciri2 cm diatas pon .. Lagi satu die treatment .. Rawat kulit yg rosak .. Klu tggal pon xjd paper .. Alhamdulillah ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis,,cbe sis bkk lmn ni www.bpfk.gov.my...ni national pharmaceutical...smue prdk kne dftr kt kmm for bmptra..mskkn no.ssiri ni day cream:NOT101103272K
      NITE CREAM:NOT101103172K..AS BEAUTY ADE MERCURY!..sy try g0sk kt cincin emas cncn sy plak jd warna klbu

      Delete
  26. Anonymous19/2/14

    Sis saya baru pakai dnars skin care..byk dh perubahan muka licin lah sket pastu ada sinar2...refer dh dgn owner ckp ada lulus kkm...mcmn tu risau gop sbb die pye tagline putih dlm ms 7hari..sy pakai mmg ada oerubahan cume xlah sgt2 ketara putih tgn n muke..biasa2 je cume dh licin xde parut2 jerawat lama lagi...ok ke sis produk nii laku kerasss kt pasaran skg ni siap masuk tv lg interbiu bagai mcm produk kak ton tuu..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pn pakai produk dnars ni..tp jarang2.. xkonsisten pakai.ada jgk kesan la,parut pudar,tapi kesan dia ambk masa lama jgk..krim siang n malam dia xsama tekstur n kaler yg mention mcm kat ats ni,dia berasakan beras kan.."putih dlm 7" hari tu maybe tagline utk lariskan produk kot...or maybe kesan dia berbeza pada kulit orang,kulit kita xsama..ada cpt ade lambt sikit..siapa2 ada info lain ttg dnars ni lg share..

      Delete
    2. Anonymous19/2/14

      sy pun pakai dnars..boleh ke ni ek? mcm takut pulak tp kesan die xde la drastik sgt cuma pudar la parut2 tu sikit2..

      Delete
    3. Anonymous4/3/14

      dnars ok bah.mmg pgasas dnars mgaku ada plus ckit bhn kimia tp dia ada mnta kbenaran ngan kkm jugs.tu info yg aku tau la.

      Delete
    4. Anonymous15/3/14

      Sy pkai dnars jugak..kulit cerah tu ase cm xjugak..stil in process nk cerah ..da gune almost 2weekz..tp licin tu mmg superb la ..myb kulit sy lmbt nk resap putih dy..btw stkt nie xdek jrwt timbul dnars nie..nk truskn until 1months

      Delete
  27. Thankz ur info ya sis....sy pakai jg produk collegn vit e....bl sy pakai dlm smggu...kulit muka sy jd pedih gler...mcm kna bakar bl pakai krim siang o mlm....tp pling trasa krim mlm la....klau sabun pencuci 2....ap kndugn dia ae...ad mercury jg ke?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..ada org ckp yg xori yg memedihkan muka..bg saya ori n xori produk tu kalau dah ada ciri2 cm kat ats..better stop dlu.lbh2 g awk ckp muka dh rs cm tbakar tu..sabun dia x silap saya ada bhn kimia bhaya jgk..

      Delete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. good info to share (:

    ReplyDelete
  30. Kalau tabita mcm mne pulak ya

    ReplyDelete
  31. Sabun double gluta boleh ke ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah beli.sekali je pakai.beli pn sebab comel..haha..tpi dia sangat mengeringkan..xbagus untuk kulit..

      Delete
    2. Anonymous4/3/14

      kndungam bhn sabun double gluta cuma bhn organik tp mgasi kering kulit kn ianya kasi kupas kulit kita gnti ngn yg baru.aku pkai skg mmg putih kulit tp kering pula.aku x pkai d muka sbb kulit muka tipis tkt kupas truk.

      Delete
    3. Anonymous9/4/14

      So sabun double gluta ni boleh pkai x?? Risau laa. Mmg nak putih tp xmo memudaratkan kulit. Kalu cmtu better pkai body scrub je la.

      Delete
  32. Salam..sorry nak tanya..kalau krim ibu putih tu disahkan oleh KKM tak..n ada tak bahan2 kimia yang bahaya tu?

    ReplyDelete
  33. Salam..sorry nak tanya..kalau krim ibu putih tu disahkan oleh KKM tak..n ada tak bahan2 kimia yang bahaya tu?

    ReplyDelete
  34. Thanks atas info yg diberikan..
    Kne lbh berhati2 dlm memilih kosmetik.

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. Karme Cream bagaimana? kandungan nya hampir sama dengan krim CPVE tu? aduii tapi kalau stop pakai memang muka jadi kering. adakah tu tanda taksesuai or ada MERCURY?

    ReplyDelete
  37. Hi sis. How abt farra beauty ye? Anyone?

    ReplyDelete
  38. Anonymous19/2/14

    Klau d'nars skincare mcmana ye, katanya mdpt kelulusan kkm, mohon pencerahan please...

    ReplyDelete
  39. ermm..da ramai yg tnya produk d'nars ni tp xde jwpan pn.. :(

    ReplyDelete
  40. SaLam, JiKa TABITA, GLUTAKING, SABUN COLOGEN PELANGI DAN SHEISEDO ade merkury ker..

    ReplyDelete
  41. Anonymous19/2/14

    krim malam dia je ke yang ada mercury?sabun bleh pakai tak?sbb saya pakai sabun n krim siang je skang ni.dari awal pakai set ni tak pernah pon jadi gatal2 tu. Sebelum ni memang takut nak pakai produk2 selain yang kat farmasi, tapi bila try CPVE ni ok la pulak. Sebab produk2 yang kat farmasi tu semuanya tak berkesan.Dari sekolah muka berjerawat je. Alhamdulillah bila pakai CPVE ni trus OK. Tp memang takde langsung kesan2 gatal ke kulit merah terbakar semua tu. Adeh la. Baru jumpa produk yg serasi dah bahaya pulak. Harap2 sabun dia ok la kot. Sape boleh tolong jawab pasal sabun dia. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous19/2/14

      aku pun pakai sabun je. dah 2 bulan dah. okay la, maybe krim tu yang banyak kimia. dekat syampoo, sabun, makanan hampir kesemua ada bahan kimia. macam agak susah nak elakkan.

      Delete
    2. semua produk ada bahan kimia,cuma kimia tu bhaya atau kimia xbahaya ..dan tinggi atau x kndungan kimia dlm satu2 produk tu ..

      Delete
    3. saya sendiri pon pakai krim siang and sabun cpve nih... so far okeyy la... :) Alhamdulillah.. cuma risau pulak tiba2 dapat tawu ada banyak bahan2 kimia dlam tu...

      Delete
  42. sabun dye okay je, sebab saya pakai krim malam je, muka jady gatal2 sikit, mungkin cream malam to yg banyak mercury

    ReplyDelete
  43. Anonymous19/2/14

    Nak buang kimia dalam badan muka, cubalah bekam or ear candling.

    ReplyDelete
  44. Anonymous19/2/14

    nak tanya...produk kopi BRamping tu ok tak? Slimming & whitening

    ReplyDelete
  45. Klau dr ape yg sy blaja...sbun yg mngeluarkn buih mmg mngndungi bhn kimia..mkin byk buih mkin byk lh bhn kimia nye..klu nk cri sbun muka cri yg x brbuih...ia selamat di gunakn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous20/2/14

      Betul tu...lagi 1 dr ap yg sy tahu,pencuci muja yg byk buih akn mnjadikn kulit muka kering.

      Delete
  46. sape pna pki babies blink? sb sy bru bli,tp tgk night cream mcm same dgn night krim cpve..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous5/4/14

      saya dh abes pkai satu set..kulit mmg rse lain sgt..licin n makin cerah..tp bila sy stop pkai..kulit tukar 360..mmg jd teruk,kuar jerawat halus dgn banyaknye..

      Delete
  47. Sya dah try letak krim mlm set kolagen vit e atas tapak tgn then sya gosok dengan cincin emas tulen..tp xde perubahan warna punn.. 3x saya buatt...betol ker ade mercury ni..peningg...

    ReplyDelete
  48. Anonymous19/2/14

    td aku try gk gosok krim ibu putih, tp x de plk krim tu jd kelabu ke, hitam ke. putih jek. ke aku yg x reti nk test?...haaaaa..lantok le. yg pasti aku da serik. Nak gebu gebas sngt..amik kau. muka da jd cm hantu.

    ReplyDelete
  49. Anonymous20/2/14

    Jgn terpengaruh dgn iklan yg too good to be true. Byk yg exeggrate. testimoni pun edit. Nak selamat diy skincare. Byk bhn2 d dapur leh guna mcm lemon, oat, honey, tomato etc. Mcm saya cuci muka dgn honey lemon, scrub oat, toner green tea extract n moisturizer seaweed. Elok je muka. Jgn taksub sgt nak putih cepat dgn produk yg blambak tpi bahaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. very agree dgn dis komen..natural lebih selamat dan berkesan walaupun ambik masa.rajin dengan x rajin buat je..kdg2 gmbr before 360 dgn after 360 je dorang pkai testimoni..haha

      Delete
  50. tieyy20/2/14

    Sy prnh gune UV White dn Set CPVE..First pkai mmg Ok muke putih merah...kulit muke cantik nipis je nmpk...brenti pkai seminggu sbb xde mase.. muke mulut naik bijik2 mcm jerawat pastu lekat parut2 itam..muke jd gatal2 .. sy stop dah pkai sbb taw die xelok.. tp muke still gatal2...risau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. brenti pakai apa2 produk dulu...

      Delete
  51. Saya pakai produk tu.. kalau saya dah stop and muka jd teruk, apa perlu saya lakukan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. just jgn pakai apa2 produk buat sementara waktu lepas tu..bia kulit rest sekejap..kalau nk rawat kulit tu maybe boleh guna natural way mcm madu ke,oatmeal mask ke,masker tomato ke..or pergi jumpa skin specialist untuk tindakan lnjut...

      Delete
  52. Anonymous20/2/14

    Salam.. klu produk Tabita selamat ke ?

    ReplyDelete
  53. skg sy da pkai produk ni dlm sbulan.. bila dpt taw hal ni ase nak brenti trus.. agak2 ad ape efek x? sb ase ye nak pakai safi balqis je spt sblum ni...
    aduuiii risau habis!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak, saya rasa depend pada muka org gak, sbb sy pakai almost 4 months,tapi dalam tempoh tu.stop sekejap dalam 1 week. ada la naik binti2 kecik kat tepi hidung. lain2 tak da..awak better stop..n rehatkan muka for 1 week lu,spy natural balik.n baru pakai safi balqis..|
      sbb sy pun dulu pengguna tegar safi balqis :)

      Delete
  54. Anonymous20/2/14

    assalam sis,
    nak tanya produk as beauty ada bahan kimia terlarang tak? dan selamat tak digunakan? sebab saya pengguna produk tersebut untuk krim siang dan malam..harap dapat reply kat eslili_82@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  55. Assalam...
    Safi balqis ada merkuri x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari apa yang saya tau..safi balqis terrrrrsangat ok.dulu saya pakai safi balqis, tapi tepengaruh ngn CPVE, tu yg saya stop..ni dah nekad nak stop CPVE n nak pakai aloe vera untuk seminggu then baru nak pakai balik safi balqis..so far, mmg bagus safi balqis sbb sy dah pakai since 2008 sampai bln 10 2013.muka nmpk perubahan.. mmg la makan masa, tapi selamat :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. jom amalkan set kesihatan kulit shaklee. dh stahun sy gunakan mmg bgus n bkesan. rawat dari dalm lagi bagus drpd guna sebarangan produk luaran. contact sy dtalian 017-9717008 utk maklumat lanjut

      Delete
    4. Anonymous15/4/14

      Actually depend pada jenis kulit juga. Ada kawan saya pakai Safi Balqis semenjak dari sekolah sampai zaman universiti, okay aje kulit dia. Dalam kes saya pula, saya dapat guna Safi Balqis dalam tempoh 3 bulan saja. 2 bulan pertama memang berubah kulit saya jadi lebih cerah dan kurang berminyak. Masa tu pula sedang cuti semester, so tak ada berpanas sangat. Masuk bulan ketiga, saya tak boleh terdedah pada panas yang sekejap pun, kulit saya jadi merah dan pedih. Jadi sebenarnya Safi Balqis jenis yang whitening mengandungi kimia yang menghakis kulit juga.

      Delete
    5. Anonymous26/4/14

      krim safi balqis mmg bgus tp krim tu melekit n susah nak sapu rata kat muka..terkadang tu ragu2 jga

      Delete
  56. sesapa yang baiki balik kulit muka sebab effect dari cpve tu, better la p guardian, cari aloe vera 100% non alkohol, dia ada vit E jugak..in shaa Allah bekesan untuk rawat balik muka tu.saya tengah trai pakai AV tu..harga dalam RM10 ke bawah.

    ReplyDelete
  57. Anonymous20/2/14

    assalam,, sye ad nk kgsi ckit,, sblom ni sye ad pkai d'qistee,, fuhh mmg putih,, sye yg pling gelap skli dlm adik beradik perempuan n pas pkai produk tu ternyta sye yg paling ptih,, seriusly... Sye pkai lbih krang 10 bln cmtu r,, mmg putih sngt2, pastu 3 mggu yg lpas tergerak hati sye nk berhenti pkai produk tu,, xtaw knape, mgkn antrenye mhal kot, huhu,, n then tgk la kt fb org ckp pkai cpvc ni elok dh la murah,, trus sye pkai,, lpas 2 mggu pkai xde ap2 lagi,, pstu ary tu ad camping 2hari n aktiviti xlah lasak n truk sngt,, blik dri camping tu, masyaAllah klit gelap kusam n truk sngt2, pdhal 2hari je camping,, pstu hari ni baru sye ad terbce sal produk d'qistee mmg xdluluskan oleh kkm cbb ad merkuri,, yaAllah sdih sngt2,, pstu tgk plak yg cpvc ni,, mmg sdihhhh sngt2 n mnyesal sngt2.. N skrg xpkai pape,, ngh servey produk yg bgus tuk pulihkan balik klit muke sye, spe2 ad cdgn sila kemukan,, pleasee bantu sye,, klit muke dah truk sngt2 skrg ni,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. better stop dulu dr pakai apa2..bia kulit tu relax dulu,biar dia ..try treatment natural way dulu..macam sapu tomato ke..madu+lemon ke..or sapu muka dgn air teh hijau (xda gula)..teh hijau bagus utk repair kulit..

      Delete
    2. Anonymous21/2/14

      owhh thanks kak,, skrg ni mmg sye xpkai ap2.. Nk tgk cermin pon malas,, pasni nk g treatment muke pastu baru nk pkai produk yg bgus, ni tgh survey dlu yg mne2 bgus.. Akak ad cdgn x?

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. cer try produk Cosmoderm ..dia natural....kesan dia xdala drastik kesan dia..slow2..

      Delete
    5. jom amalkan set kesihatan kulit shaklee. dh stahun sy gunakan mmg bgus n bkesan. rawat dari dalm lagi bagus drpd guna sebarangan produk luaran. contact sy dtalian 017-9717008 utk maklumat lanjut

      Delete
  58. Anonymous21/2/14

    Hi,mcm mana plk dgn fantabulous skinare ea?bole sape2 bg pndapat mgenai produk ni.mmg ade kkm approval tp ciri2 produk agak meragukan.

    ReplyDelete
  59. Anonymous21/2/14

    meta fortis boleh x?

    ReplyDelete
  60. Anonymous21/2/14

    awak nie saintis ke????

    ReplyDelete
    Replies
    1. ..kalau bkn saintis,knapa..:D

      Delete
  61. Hi sis macamana plak dgn product babies blink pinkish?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  62. Anonymous22/2/14

    Pntnye nk taip..hmpeh tol tenet ni... Krim yg brubh bkn emas sbb emas non reaction klau xslap..ak try kt sume krim dnars set normal...n krim siang ubh kaler jd klabu..so bkn gsok kt cncin tp gsok krim kt tgn,n gsok cncin kt krim tu...n ade line gosokn kaler klabu...adkh krim hntr kt kkm dgn jual tu lain? Hehee..sme2 la pk...n produk ni mmg direct dr seller ek..jgn gdik ckp xori....

    ReplyDelete
  63. salam akak , kalau sheshido tu ok x ?

    ReplyDelete
  64. Anonymous22/2/14

    Sekarang banyak pasal cathydoll. Product ni cemana pulak? Cc cream bb cream?

    ReplyDelete
  65. klu owg yg pregnant pkai ape effect die

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cacat kandungan, keguguran.. jwpn ni dari doktor..

      Delete
  66. Krim mlm adira tu pun melekit semacam spesen dengan CPV..terus tak nak pakai dah, pkai baru 2-3 kali

    ReplyDelete
  67. Anonymous28/2/14

    Esther skincare elok x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. esther ni xsilap produk wonderglow yg ada mercury.. rebranding jadi wonderglow

      Delete
  68. jom amalkan set kesihatan kulit shaklee. dh stahun sy gunakan mmg bgus n bkesan. rawat dari dalm lagi bagus drpd guna sebarangan produk luaran. contact sy dtalian 017-9717008 utk maklumat lanjut

    ReplyDelete
  69. Anonymous4/3/14

    Aku slalu cek d gogel.yg colagen plus vit e tu mmg bhya ada bhn kimia yg buat kulit kita tmbuh ruam gtl.tp x smua org mglaminya..mgkn kulit jnis tebal apa aku pn x tau.tp ada aku tgk d gogel org mlysia p indon n dia seorg yg gila kosmetik.dia pkai cpve tu.bila dis tnya org indon dorg ckp kilangnya dah ttup n produk tu dah d haramkn.aku ada kwn tgl d indon.aku tnya dia psal cpve..dia ckp xda sdh jual d sn sbb bhya sm kulit.tp ntah la ni kwn d indon yg ckp.lg 1,aku skg pkai set adira skincare.aku pn ragu juga sbb mmg bkesan btl ngn aku..tp ada org buat lab test krim mlm siang n 100% organik xda bhn kimia.alhamdulillah slmt.

    ReplyDelete
  70. tapi saya memang dah periksa kalau orang yang ada ruam semua tu sebab mungkin ada yang ellergic kat beewax .......kalau orang yang guna lepas tu stop tiba tiba ada jerawat ,itu kesan sabun collagen vit e....anyways produk ini depends on skin type tapi all i want to say is sabun tu boleh menjadi main cause nye...

    ReplyDelete
  71. saya salah satu mang sa sabun tu pasal tu lah saya tau

    ReplyDelete
  72. Anonymous11/3/14

    Macam mana dengan produk TABITA??? sy tengok kwn sy guna, 3 hari muka da putih.. -_- parut2 dekat muka hilang.. -_- gila punya cepat kesan die... sy guna safi pun mkn berbulan2 baru ada kesan.. -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try rujuk komen2 dari pengomen diatas ..

      Delete
    2. Anonymous15/3/14

      Sis..bbies blink pinkish cmner?? Srius ngh cri produk nk pkai..

      Delete
    3. krim melekit jugak sorry to say i dah beli..

      Delete
  73. Anonymous12/3/14

    Produk babies blink pinkish cmne plak ye..sbb krim mlm mcm ada kilat2 pas sapu kat muka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy da try babies blink bley tgok blog sy.. krim mlm die x ubah mcm krim collagen plus vit e

      Delete
  74. Anonymous16/3/14

    Aahla..produk babies blink pinkish cmne..mcm berminat je tp takut plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpayah lah beli.. beli produk up sikit.. sy da beli.. mnyesal.. krim mercury jugak mcm collagen plus vit e.. bau logam.. melekit.. ciri2 sama yg mcm kt atas tuh

      Delete
  75. Anonymous21/3/14

    mohon jawap ye sis...babiesblink pinkish ok x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Babys blink memang sangat ok

      Delete
  76. tgh usha2 babies blink..tlg bg feedback ttg produk ni..bole pakai x?

    ReplyDelete
  77. iesyaa28/3/14

    Macam mana nak atasi masalah produk yang ada merkuri nie ??

    ReplyDelete
  78. iesyaa28/3/14

    Kalau produk nur ain pulak ?? Bole gune ke ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous28/3/14

      produk nour ain selamat digunekan yunk.. ade kelulusan kkm ..
      visit my ig dear .. _ogy_

      Delete
  79. Anonymous31/3/14

    salam..buat masa nie sy mengunakan babies blink sgt okay..n bila try krim die pun tak bertukar colour..siapa yang berminat boleh sms atau whatsapp sy di 0172782681

    ReplyDelete
  80. Anonymous31/3/14

    salam... suggestion saya siapa yg dah terpakai skincare yg ade mercury tu, better consume milk byk2... tp jgn overdose pulak... sbb heavy metal mcm mercury akan bind dgn milk instead of our tissue or cell. n dia akn excrete mercury tu...n take vit e n c.. vit e bole reduce scar.. beli je kat farmasi.. tp klu bole amik vit c skali sbb vit e tu x stable, so dia akn lebih stable bile dah complement dgn vit c...seriously sy comsume vit e n it really helps me to reduce scar... anyway, nk tnya, AS BEAUTY tu ok ke? since dia kata approve by kkm n not contain hydroquinone, mercury ada x? krim dia mcm melekit-lekit jgk... nk tnye lecturer segan pulak...

    ReplyDelete
  81. Anonymous9/4/14

    Wonder glow ok x?

    ReplyDelete
  82. Sy skg pki krim knyit anna n krim mlm tu. Ok jgk tp die klupas on xtruk mne.. tp agak2 ad x bhan bhya kt ctu

    ReplyDelete
  83. awl2 sy guna babies blink okay je then lama2 pakai muka naik jerawat,gatal2 dan berbintik2 merah mcm ruam.pedih sgt muka ni.lepas da stop pakai babies blink,sy pakai d'nars set jerawat tp bila cuci muka pakai sabun dia muka rase mcm terbakar lagi2 pada bahagian mata.pedih dan sakit sgt.skarang sy pakai pencuci muka loreal whitening tu je.bintik2 merah da kurang,muka tak pedih.yg sakit semua da hilang tp cuma jerawat dan bekas jerawat je belum hilang.teringin nak cuba instabright tapi tak tahu la okay ke tak.produk tu ada kkm.

    ReplyDelete
  84. Wonder glow okay tak? Ada mercury? Sebab saya baru try 2 hari :(

    ReplyDelete
  85. Mylea skincare ade merkuri ke?
    saya ad try cra kat atas tuu tp xfhm lak..krm tu jd kelabu kee cincin ubah warna..
    sbb cincin sy yg luntur warna nii...
    ade x laman web utk kita check kelulusan produk2 nii?

    ReplyDelete
    Replies
    1. try check kt web ni..
      http://portal.bpfk.gov.my/product_search.cfm

      Delete
    2. Anonymous14/4/14

      Mylea skincare nite cream dia lekitttt sgtt.. da pernah guna.. xsuka. -_-

      Delete
  86. Anonymous14/4/14

    Haiii..sya pnah da guna product2 mcm yg tertulis diatas.. 1st guna mang ok..tp bila da stopp..haaaa amekkk kau jerawatt dtg balikk.. so sya decide beli sabun Cetaphil,pelembab safi yg aloevera dan toner safi balqis perfect 10..semua tu ada jual kat guardian or watson or mana2 giant..1bulan pertama sya hanya guna sabun cetaphil..pegi keja dan waktu malam sya langsung xpkai krim apa.. naturalll look la dgn jerawat2 tu..kekekke.. sya pkai sabun tu untuk bagi repair balik kulit2 yg rosak akibat kimia2 tu...
    untuk korang yg ada masalah mcm sya.. baik beli sabun cetaphil tu. Rm29 sja 1bar..jimat sgt..
    untuk bulan pertama korang just pakai sabun tu sja.. jgan pakai apa2 krim dlu.. ini krna untuk buang kimia2 dlm muka..
    bulan kedua uollss boleh la pakai pelembab safi n toner tu.. inshaallah selamatt dan sihat kulit korang..
    biar lambat asal selamat kan.. :)
    peaceee

    ReplyDelete
  87. amyera beauty flawless sapa pnah try? y box hjau putih tu. cute sgt packaging dia.

    ReplyDelete
  88. Anonymous20/4/14

    I dh try byk prd jg,teruk sgt. Loreal,Garden of Eden. Jd gatal2.skg bt treatment. Pas 2 xtau nk pakai apa. Originally problem jeragat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous22/4/14

      Samala..sekrang nie sy pun tgh mencri produk yg sesuai ..terlalu bnyk produk brada dipsaran skrg..masing2 kata ada kelulusan kkm tp lps tue...skrg dh x thu produk apa yng hendak dicuba..

      Delete
  89. Sabun Double Gluta boleh pakai tak??

    ReplyDelete
  90. Anonymous23/4/14

    Sy dlu pki wonderglow dlm tempoh sbln thn lpas. Pastu stop sbb xdk masa nk sapu. Kulit mmg flawless n putih dlm tempoh smgu tp ble da stop tu, timbul bintik2 kecik kt muka n whiteheads kuar kt area hidung. N kulit jdk kusam. B4 pki mmg xdk prob kulit pun cme gelap aje. Agak nyesal jugak pakai wg. Now, sy pki produk artistry dr amway utk recover. Amek ms sket tp alhamdulillah bintik2 dah kurang cme kulit still lg kusam.

    ReplyDelete
  91. Anonymous25/4/14

    Salam jum dpt kn ibu putih rm30 .....
    Lips scrub rm5
    Jum contact 0124624915.....sori...maaf pomot,.

    ReplyDelete
  92. Sis. Kalau wonderglow ada merkuri tak

    ReplyDelete
  93. Anonymous26/4/14

    farra beauty skincare ok x?? mohon reply :-)

    ReplyDelete
  94. Anonymous27/4/14

    Saya beli bsbies blink awal bln ni..hari ni saya try gosok kat cincin emas sy lama2 gosok mmg nmpak colour krim tu tukar jadi grey..omg!! saya terus cuci muka n buang botol babies blink..tinggal sabun je.

    ReplyDelete
  95. Anonymous29/4/14

    Sya pun dh terbeli babies blink tu . memang was2 nk guna Sbb Krim mlm dia sgt melekitdan sgt wangi . nk buang . Huhu.

    ReplyDelete
  96. Ade tak contoh gambar cream yg bertukar warne ? Sbb bile i buat , takfe perubahan warne pon , mcm mcm product i try , tak de perubahan pon

    ReplyDelete
  97. Anonymous3/5/14

    Sya pakai organic aid..rseny ik je kot ..k ad ksan smpingan?

    ReplyDelete
  98. Salam sejahtera semua =) nak tnye produk amyera beauty okay x? Sbb ciri2 dye pun lebih kurang mcm statement kat atas tu.. Tp tgok testi, semuanya 'wow' dan positif.. Mohon kongsikan maklumat ye.. =)

    ReplyDelete
  99. Salam nak tanya kalau boya mask tuh ada tak mekuri, risau jugak sebab dah terbeli..

    ReplyDelete
  100. Saya pakai amyera beauty. Bulan pertama anf kedua kulut flawless sgt2 mmg cantik. Tp sekarang kuliy saya naik bijik2 seluruh muka.xtau lah kenapa. Kawan2 pon semua tanya kenapa muka macam tu sebab sebelum ni kulit muka saya mmg ok jer takda masalah langsung. Now saya buntu xtau nak pakai apa :( sedih sangat sbb muka dah jadi teruk sekarang :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous6/5/14

      saye pon same. sekarang bintik bintik tuh da hitam dahh. sedih sangatttt.

      Delete
  101. Saya pakai amyera beauty. Bulan pertama anf kedua kulut flawless sgt2 mmg cantik. Tp sekarang kuliy saya naik bijik2 seluruh muka.xtau lah kenapa. Kawan2 pon semua tanya kenapa muka macam tu sebab sebelum ni kulit muka saya mmg ok jer takda masalah langsung. Now saya buntu xtau nak pakai apa :( sedih sangat sbb muka dah jadi teruk sekarang :(

    ReplyDelete
  102. Anonymous6/5/14

    Sy pernah buat lab test mercury utk tabita & CPVE... tabita contain extremely high mercury which boleh dikatogerikan as metallic mercury up to % level. Pendek kata mcm u ols tepek mercury kt muka. **ngeriii**
    CPVE sy cek mmg tinggi mercury up to hundreds of ppm level. Ibu putih selamat. Almost no mercury. Allowable mercury less than 5ppb. Lg satu, sesiapa yg tampal gigi kaler kelabu tu kan, if pecah or serpih cepat2 p buang. Dh pecah tu mercury bole masuk dlm badan- yana

    ReplyDelete
  103. Assalamualaikum

    Akak memang takut dgn lambakan produk kesihatan ni. Nampaknya hanya Baby Johnson je akak guna sekarang. Dulu2 ada gak guna keluaran Avon, lepas kawin hubby tak benarkan langsung guna sebarang produk, katanya cukuplah dengan anugerah Allah SWT. Alhamdulillah sehingga kini takde masalah kulit wajah.

    ReplyDelete
  104. Wis putih camna ?ok tak

    ReplyDelete
  105. Sbb produk wis putih ni pun tgk gambar mcm sama dgn babies blink & colagen vit e tu...bru nk beli tpi tkt merbahaya plk...ada sesiapa yg dah pki blh ksi info...sbb tgh cari2 produk muka ni...

    ReplyDelete