Tuesday, November 5, 2013

Tips: 4 Tips Kecantikan Dengan Teh!


Salam Maal Hijrah peeps!
Semoga segala yg dirancang berjalan dgn lancar.
Back to the tajuk,aku seorang peminat tegar Teh Hijau.Teh hijau tanpa sebarang gula ye kawan2.Mula2 dulu memang aku xtahan tapi lama2 alahh rasa cam minum air kosong je.Teh hijau memang bagus untuk dalaman dan juga luaran badan sebab dia anti oxidan,dapat melegakan stress.Tapi biasa if kita dah habis minum teh kan,mesti teabag tu kita buang je kan.Sayanggg tuu..cuba recycle.



so sini antara amalam yg aku suka buat dengan beg teh tu.

1)Kurangkan lebam&bengkak mata.

Tannic acid dalam teh mmbantu mengurangkan bengkak kat area mata.Dah habis minum minum teh,ambik teabag .Baring dgn selesa,letakkan teabag td bawah mata korang yg lebam,bengkak(biasa disebabkan xcukup tido,nangis lama sangat sbb gado ngan pakwe,tido telalu lama sangat).Secara gentle tekan2 teabag tu,biarkan selama 15-20 minit.Lepas tu korang akan perasan yg kawasan tu jadi lebih cerah dan bengkak jadi kurang.

press gentle2 bg aliran darah jalan,then leave 15-20 minit
2)Scrub Muka
Scrub ni ramai yg malas.Scrub dapat menanggalkan segala kotoran,sel2 kulit mati yg degil kat muka tu,n minyak yg bertakung kat muka tu.Bila dah scrub kulit lebih licin,cerah,lembut n bersih.Xdelah berkerak n kusam sangat.Kalau malas nk beli scrub,ambik je teabag,gunting kuarkan segala isi dia then campurkan dengan cleanser.Patu sapu la di muka,urut2 perlahan 3 minit,then bilas.Jangan guna tapak tangan time scrub,guna hujung2 jari je.Kita nak buang sel mati je bukan nak ROSAKKAN kulit..:D


cleanser + teabag =kulit yg lebih muda

huwawawawah..pastikan jgn masuk lubang idung

3)Stimkan muka.
Yang ni aku salu buat sebulan sekali je.Hahaha.Sebab malas skit.
Ni senang je.Xpayah beli steamer muka yg mahal2 tu.Ambik mangkuk,isikan dengan air panas ,then bubuh teh.Tadah muka kat mangkuk yg berasap2 tu,pastu ambik pula towel besar,selubung lah kau.Berpeluh2 muka.hahaha..hasilnya kulit jadi kurang berminyak,pori2 kulit muka akan terbuka (senang nak dibersihkan),kulit pun jadi hydrated(anjal2 gitu) dan nampak lebih muda.Lagi satu stress hilang bila sedut wap dari teh hijau ni.

4)Toner muka.(kebanyakkan toner yg dijual mengandungi alkohol,yg ni 100% free dari alkohol,selamat untuk kulit).
Bila dah stimkan muka,dah scrub semua.Toner time!.
Biasa aku tinggalkan separuh dari teh hijau patu simpan dalam peti sejuk.
Ambik air teh hijau yg sejuk tu ,splash kat cotton,then sapu ke muka.Muka jd fresh,pori2 yg terbuka masa stimkan muka tadi akan tertutup,tadaaaaaaaa happy young skin!.Pastikan teh NO SUGAR added yap.

5)kalau korang ada tips lain berkaitan teh hijau ni,share lah :D


7 comments:

  1. Best juak tips tok.. dlok pakei kmk rendam kaki aik teh ya.. hehe. org kata bgs k ilang bau kaki.. haha.. bnyk kegunaan teh tok.. :)


    Terima kasih kerana sudi komen kat blog Ejulz. Lihat senarai pengomen tegar kat blog Ejulz.. Anda tersenarai.. "Pengomen Tegar bagi Bulan Mac hingga Oktober 2013"

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah btl ka...thank u bg tips baru..

      Delete
  2. comel nyee model tu heheh

    ReplyDelete
  3. Ho.. banyak kegunaan uncang teh ni yeaaa

    ReplyDelete
  4. Haiii.. cakkk.. done follow sini
    Sudilah kiranya follow me back yea..
    Salam kenal, keep in touch yea..
    http://tengkubutang.blogspot.com/

    Klu minat kucen, follow sini jugak yea..heee..
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Anonymous14/10/14

    ow ok...nak cube la, lagipun bahan semulajadi kan....

    ReplyDelete