Tuesday, January 20, 2015

Info : Kenapa perlu makan Evening Primerose Oil.



Assalammualaikum dan selamat sejahtera ~
pemalas betul jari aku nak menaip entry sejak kebelakangan ni,tulang jari dh naik berat.
Anyway aku nak share tentang Evening Primerose Oil ataupun lebih dikenali sebagai EPO.Kaum perempuan amat2 digalakkan makan EPO ni,x kisahla yang dah kahwin or yang belum kahwin tu.EPO ni kaya dengan vitamin E dan asid lemak GLA.

Aku dulu start ambik EPO ni time belajar,time tu kulit aku alergic merah2 n gatal2 kat area tangan,aku try la makan..terus okay then aku stop makan,xhabis aku makan,expired buang mcmtu je..masa tu berhingus lagi memang xtau banyak kebaikan EPO ni.Sekarang aku dah makan balik atas beberapa sebab.




EPO jenama Naturalle(yg kanan tu  dia tambah omega 3 sekali)

EPO ni memang gedabak2 kapsul dia,pastikan kau jangan tercekik
Antara kebaikan dia yang aku tau dan dah nampak:

1)Untuk jerawat-Sebab muka aku jenis senang naik jerawat,jadi makan ni memang mengawal pertumbuhan jerawat aku.

2)Kulit-Aku dah tua kerepot dah tahun ni 25 tahun,jadi dah start kena jaga kulit baik2.Jangan kasi kedut2,tompok2 hitam naik nanti nampak macam umur 40 tahun pulak.Ada testimoni2 aku tengok umur dah berusia tapi kulit xda kedut n lembut,dorang cakap amalkan EPO ni lah.EPO ni kan tinggi dengan vitamin E,jadi xhairanla dia buat kulit jadi cantik.Siapa2 nak kulit cantik cepatt makan ni.Selain makan,kadang2 aku picit kapsul EPO ni,minyak dia aku sapu sikit kt muka,or mana2 area kulit bermasalah.

3)Masalah period-Sebenarnya ni sebab utama aku ambil EPO ni.Aku punya period memang xteratur kadang2 lambat kadang2 cepat.Lepastu sakit time period memang melampau2 selalunya.Sejak ambil ni dah mula teratur balik,kadang2 xda rasa sakit papa,check2 je dah keluar ,breast pun dah kurang sensitif(time period kan satu badan sakit dia nak2 cik B tu haha).Ambil masa jugak nak tengok period tu teratur balik.2 botol baru nampak kesan dia.

4)Fibrosistik-Ni kes mama aku.Fibrosis ni sejenis ketulan kecil xmerbahaya yang tumbuh di payudara,dia begerak2,xstatik satu tempat.Aku yang suggest mama aku makan EPO ni sebab dia asyik mengadu ketiak n payudara sakit2 bengkak sebab fibrosis tu dh membesar saiz dia,dah 4 bulan dia makan sekarang dah xsakit..dah kecut.Sejak tu,aku galakkan dia terus makan EPO sebab wanita yang dh nk menopaus ni macam2 sakit  yg akan datang sebab perubahan hormon.EPO ni kira tolong kurangkan simptom2 menopaus la macam sakit pinggang,pening2 kepala,kulit kering tu.

5)Asma- biasa kalau aku kena serangan asma,paling kurang mau 2 minggu lebih lebih baru aku betul2 sihat.Tapi sejak aku start makan EPO,sehari je aku kena haritu,lepastu dah baik balik macam biasa.


itu kesan yang aku dah rasa la sejak ambil EPO,tapi sebenarnya banyak sangat kebaikan lain EPO ni.
Dia baik untuk kesuburan juga,siapa2 yang dah kahwin tu xsabar nak baby boleh try EPO jugak sebab dia memang mengalakkan kesuburan sebab dia meningkatkan penghasilan dan kualiti mukos rahim.Selain daripada tu dia kuatkan kuku dan rambut.Jadi sesiapa yang ada masalah perempuan macam kat atas ni try2 lah EPO ni,yang xda masalah pun boleh jugak,dia selamat dimakan sebab dia daripada bahan natural je.



   

8 comments:

  1. kalau elegik kat seafood cmne pulak?

    ReplyDelete
  2. EPO ble ambie hari2 tak?

    ReplyDelete
  3. Anonymous22/11/16

    Nak tanya .. EPO kan ada bnyk jenis ? Awk mkn yg mane ye untuk regularkan blik period ? Sbb sy da 3 bulan xdtg haid . Pastu doc suh sy mkn EPO ni .

    Ni soalan sy : tlg jwb yee :) really need help

    1. EPO jenis ape ? Yang brape gram ?
    2. Makan time bile ? Everyday ke time period sampai ovulation je ?
    3. Brapa biji shari ? Mkn slps atau sblum mkn ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy amek epo yg ada tmbahan fish oik skali..sy mkn tiap ari kcuali time period,stop kjp..sy mkn sbjik shari lps mkn..

      Delete
    2. Sy amek epo yg ada tmbahan fish oik skali..sy mkn tiap ari kcuali time period,stop kjp..sy mkn sbjik shari lps mkn..

      Delete
  4. saya makan biolife epo..mmg ok..kulit sy dulu tumbuh jerawat byk sgt.tp alhamdulillah sejak makan biolife fish oil tu ok dh muka sy

    ReplyDelete