Monday, July 31, 2017

Tips Hilangkan Jerawat Di Muka

Assalammualaikum dan salam sejahtera..lama x menaip untuk blog,janggal sekejap haha..hari ni aku nak share cara2 aku rawat muka berjerawat.

Muka aku ok je sebelum ni.Pastu maybe sebab aku xjaga pemakanan,penggunaan skincare yg xsesuai jadi jerawat tumbuh nonstop terutama bahagian pipi.Jerawat ni jenis yg kecik2 tu tau,pastu bernanah2.Pastu tangan lak gatal nak kopek2 picit sampai berdarah2..bila dah picit dia makin menjadilah nak tumbuh.

Jerawat pastu berminyak
Atas ni muka aku hari demi hari naikk je jerawat,gatal2 lak tu.Macam2 petua tradisional aku follow.Nak keluar pun low confident sebab sorok dengan makeup pn still nampak timbul2 lagi .Last2 aku decide nak consume balik vitamin c plus rosehip yg dah lama aku tinggalkan.

Penyelamat ni 😍
Aku ada pos sebelum2 ni tentang vitamin c ni.Bagi aku vitamin c jenama ni fevret aku ,lebih2 lagi dia ada rosehip.Jangan xtau rosehip ni berganda2 vitamin c dalam dia.So sangat bagus untuk kulit dan dalaman.Then macam biasalah bila dah ambil supplemen minum air banyak2,untuk bagi lebih berkesan.

Untuk skincare luaran pulak,aku guna produk Cosmoderm je.Aku tengok ramai guna Cetaphil kan,tapi aku decide just try Cosmoderm.Luckily,produk ni sangat berkesan untuk kulit muka aku.Harga pun mampu milik la.So aku guna satu set dia daripada pencuci,toner,krim pelembab,serum dia dan ubat jerawat dia.

Tadaaaa...me love Cosmoderm.
Best mask ni!
Dan untuk mask.Aku gunakan dalam 2 kali dalam seminggu.Aku pilih mask brand Himalaya kat bawah ni.Neem Mask.Dia macam detox la kulit kita.Buang segala benda mak nenek yg tersangkut kat liang roma kita tu.So kulit rasa lebih ringan dan bersih.

Sesiapa muka berminyak pun sesuai pakai mask ni.Muka jadi kurang berminyak lepas pakai mask ni.

Sebulan lebih selepas tu,ni pic terbaru kulit muka aku.


Abaikan jerawat seketul kt dagu tu,biasalah tgh bulan

Selain daripada tu,bila kita rajin pakai makeup so kena rajin cuci muka bersih2 sebelum tidur.Sekarang ni kan ada span/brush untuk cuci muka tu,beli la satu.Aku beli kat daiso je.Scrub pulak aku just guna lemon+gula je.Pastu gosok perlahan2 kat muka.

So bila kulit dah makin ok,baru confident sikit.hehe
Sekian.

Take care.
See u next entry.

Sunday, March 5, 2017

Samyang Spicy Cheese Ramen

halal..sila klik untuk tumbesaran.

Happy weekends you ols..harini aku nak share review Samyang Ramen versi cheese.Ni pun aku tengok tengah viral,so aku pun teringinnnn nak try.Aku bukan peminat cheese,just so-so.

Aku beli satu bungkus yang terdiri daripada 5 paket ramen dalam dia.Saiz sama je macam spicy ramen dia yg viral dulu.Harga dia pulak..20plus hinggit.


Serbuk cheese n the "spicy sambal" haha

Dalam dia ada dua perencah.Iaitu perencah dia yang pedasss likatt merah menyala tu(sama macam spicy ramen dia) dan serbukk cheeseee!dengan hirisan2 seaweeds n biji bijans.

Cara masak sama je macam megi2 lain.Masak air,then masukkan ramen.Then toskan air,masukkan ramen ke mangkuk.Then tuangkan perencah2.Gaul2.Siap.


Yumm..

Bauu diaa macam ...cheese cheezy wedges KFC tu..hahaha..Rasa dia pulak cheesy2 pedas.Sedaplah bagi aku,kena dengan tekak aku.Bibir still bengkak pas makan.haha..sebab kepedasan dia.Tapiii xleh lawan pedas sambal belacan kita :p

Overall, sedap.Memula tengok dulu, aku pun camm erghh cheese makan dengan ramen.Macam xboleh telan je.Bila dah try,cam nak makan lagi pulak.

Kalau korang nak try,tryyy.

Okey,see u next entry.Take care.


Monday, February 27, 2017

Pencuri Buku

Balik kerja ,terus pergi ATM.ehem paham2 la hjg bulan kan.
Niat awal td just keluar duit pastu balik.
Tapi kaki secara automatik bergerak sendiri melangkah kedai buku.

Dingdong~
Bunyi loceng kedai bila aku masuk.

Plan asal nak cari buku Harry Potter and the Half Blood Prince,since siri yg tu je aku xda.Ada mmg ada tp yg translate ke Bahasa Melayu punye je..aku cancel beli..

Merayap pergi bookcase cari buku lain.


End up aku beli buku atas ni.haha..
Story2 lucu dari cik2 dan abg2 yg bergelar misi..sebab kisah aku totally can relate dengan kisah dorang.

Time to pay.
Kelihatan seorang cashier lelaki berkaca mata sedang membaca buku.


Sekadar pencuci mata


Tgh tunggu dia pulangkan baki duit tu,tiba2 ada seorang makcik ni panggil dari luar kedai..

"Dik2,aunty nampak orang yang tadi tu capai satu buku dik "ujr makcik tersebut sambil menunjuk arah orang yg dimaksudkan.

Jejaka cashier dah risau mengelabah.Sampai terabur baki duit aku dia bagi..lantas selepas itu dia terus lari mengejar suspek meninggalkan kedai..tanpa dijaga..

Aku x berganjak lagi.Aku masuk dalam kereta(kereta park depan kedai).Aku tunggu je budak td balik kedai...kesian nengok dia.Balik tangan kosong,tali kasut berterabur ,spec pun dah senget maybe dia kejar jauh tadi dengan muka risau nak menghadap bos ..

Buku pun nak curi.
Maybe dah minat sangat tapi duit xda.
Sian budak cashier tu.

Moral of the story : Ada lagi org yang ada masalah lebih besar daripada kita.Banyakkn bersabar.

P/s : da lama x membebel dlm blog ni.Terima kasih pada yg sudi singgah and follow.


Sunday, January 1, 2017

Selamat Tahun Baru 2017

Lama menyepi kat blog.Harap blog ni xsunyi la daripada pembaca..haha.Thanks pada yg singgah melawat,membaca blog ni walaupun tuan blog slow skit update baru2 ni.

Di kesempatan ni,aku nak ucap selamat tahun baru 2017,sebelum update azam baru tu tengok2 azam yg sebelum2 ni yg masih belum tercapai,harap tahun 2017 ni kita dapat capai..manatau ada yang dah 5 tahun new year berazam nak kurus tapi xkurus2 lagi..yang dah siap sedia nk jayakan azam baru tu..all the best for you,goodluck..

Yang masih belum kahwin tu harap bertemu jodoh,dan kahwin jugak tahun ni(smbil cakap depan cermin).

Harap aku bertambah rajin update blog tahun ni.

K,take care.