Saturday, August 16, 2014

DIY Beauty: Treatment Rambut Kat Rumah Je.


EEE..rambut bercabang,kering,kusam x bermaya ibarat rumput2 di musim kemarau?Jom try buat treatment rambut sendiri.

Sesiapa yg suka bab2 DIY (do it yourself),atau xda masa nak berkejar ke saloon,atau nak jimatkan wang ringgit,atau tiba2 kena sampuk dek saka rajin boleh try cara ni.Siapa pernah dengar rawatan rambut dengan protein daripada telur?kalau kau rajin mencari petua2,rajin beryoutube mesti jumpa punya..hasil penyerapan protein telur tu rambut jadi lembut,bersinar dan lebih hidup.Tapi bagi sesape yg x suka rambut dia bau "ke-teluran" boleh try cara yg satu ni.

Bahan2:

air panas+gelatin+conditioner rambut


air pns+gelatin + madu+extra virgin coconut oil(olive oil/castor oil terpulang korang nk minyak ape)

aku guna gelatin halagel(abaikan typo ejaan protein tersebut)
Cara2:
Mix je semua bahan tadi sampai sebati,then biar dia sejuk sedikit.Gambar bawah ni tekstur dia lepas dah sebati semua.Bau gelatin mmg agak hanyirr,tapi bila dah mix dengan conditioner/minyak kelapa dia jd kurang hanyir dh.

ulala~
Basuh rambut sebersih2 nya supaya segala daki maki,minyak,habuk ilang dari rambut anda.Kemudian sapu bahan treatment kita td ke ats rambut.Jangan kena sampai kulit kepala.Sapu la sampai habis.Then gulung2 buat sanggul,patu amek plastik ke/shower cap ke.Tutup kepala.Tunggu sampai 30-45 minit.

Basuh dengan shampoo,basuh bersih2 bagi ilang segala gelatin(jangan risau gelatin senang hilang),nak conditioner sekali pun boleh..then keringkan rambut...walah~mcm iklan Pantene.Memang lembut gila,senang sikat,shiny2..tapi kalau rambut bercabang bukan skali kau buat dah x bercabang lagi..kena rajin buatlah kan.


wuwuwu~
fuhh~enjoy reading~


5 comments:

  1. nice sharing you ! x sangka gelatine blh buat treatment rmbt.. ^-^

    ReplyDelete
  2. bestnya. selalu juga buat treatment kat rumah. biasa lah rambut momoy panjang sampai pinggang. saloon sebulan sekali jer. kalau hari2 kopak momoy. tips bagus guna gelatin. nnt nak cuba . lalalala

    ReplyDelete
  3. wahhh!nice sharing!1 day lak mok cuba la..ehehe

    ReplyDelete
  4. Gna gelatin lain bole

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole jgk ..asalkan gelatin

      Delete