Thursday, December 11, 2014

Mee Kolok Sarawak



Hellos~

Bunyi rigtone notification whatsapp-
Kazen bagi picture,download...ceshh..gambar mee kolok.Saja je nak buat aku jadi hulk,mana nak cari mee kolok di Melaka ni.Aku pun mengamuk baling handphone sampai pecah.

Kalau geng Semenanjung nak tahu,x lengkap kalau pergi jalan2 Sarawak x cuba mee kolok ni..Mee kolok ni ada yang halal dan yang tak halal.Yang halal biasanya mee kolok daging lembu/sapi,ayam pun ada..tapi aku suka yang daging sapi lebih terasa sedap dia.Kejap2,aku confuse sikit,kawan2 yg dari Sarawak tau x apa beza sapi dengan lembu?..ke sama je dua2 tu..hehe

ni gambar mee kolok last yang aku makan bulan 6 ritu..huwaaa..
cakap je "mee kolok sigek(mee kolok satu)"..nanti orang kat kedai tu akan rebuskan mee,letak isi daging yang telah direbus dihiris2 atas mee,then letak daun sup/taugeh kemudian ada kicap khas dia..kalau nak pedas boleh request letak cilipadi bnyk2 .Mee kolok dihidangkan dengan sup sapi/ayam dan jugak sos cili.

gambar disend kazen aku
nampak macam mee goreng sedap yang segera tu je kan..haha.. =.='..tapi percayalah dia lagi sedap daripada tu.Buat sendiri mee kolok ni lebih senang sikit daripada buat laksa sarawak,laksa sarawak leceh sikit nak sediakan dia..Kazen aku ada bagi aku 3 perencah laksa sarawak .tapi sampai sekarang aku belum try2 buat,dah expired agaknya perencah tu..haha..

bai.

10 comments:

  1. kamek mok juak mee kolok.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lak kmk pos ngn ktk :D

      Delete
  2. kede kmk ada mee kolok. mok? hihihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. MOK!!..cney kdei ktk ya..serius ka.haha..

      Delete
  3. pergh ,, sedap. nak tanya, kenapa mee kolok ni ada yang halal dan ada yang tak halal ? sebab sembelihan daging ? atau ada sebab sebab yang lain ? sekadar bertanya. :D

    p.s : waktu memula baca tajuk, terbaca mee colok ,, wahaha , rabun punya pasal ,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai encik skema~sbb ada halal n non halal dia? sebenarnya asal mi kolok ni orang cina punya.tapi dah diolah orang melayu kat sarawak so dapatlah versi yang halal dia :) .mee kolok cina yg asal dia guna hirisan daging tutut.. haha

      Delete
  4. Kelihatannya masakannya sedap tuh :)

    ReplyDelete
  5. sekali pandang macam mee manggi pun ada. tehehehe.. Tak pernah rasa lagi mee kolok ni, sedap tak rasanya? :)

    ReplyDelete
  6. wuuaaa!!mee kolok!paberet kmk selain laksa!kmk mun order mee kolok harus 2 mangkok..hahaha

    ReplyDelete