Thursday, June 30, 2016

Biskut raya : Resepi Biskut Red Velvet

siap bebunge2 nk bg nampak lawa kt entri haha

Assalamualaikum n salam sejahtera.
Tahun ni aku aku buang tebiat,rajin aku mengentel buat kuih raya.Actually,sebelum2 ni cuma beli/tempah je kuih raya.

Ni aku nk share resepi salah satu kuih yg aku buat.Kalau rasa xda idea nk buat kuih apa tahun ni boleh try buat ni.hee

BISKUT RED VELVET.

Bahan2(100 BIJI)
BAHAN KERING
-2 setengah cawan tepung serbaguna(aku gna tepung red rose)
-2 setengah sudu besar serbuk koko
-1 setengah sudu teh tepung jagung
-3 suku sudu teh baking soda
-secubit garam
Gaul bahan2 kering atas ni dalam bekas berasingan.
-9 sudu besar butter
-7 sudu besar vege shortening
-1 setengah cawan gula castor
-1 biji telur
-1 biji telur kuning
-1 setengah sudu teh cuka makan(boleh guna jugak air perahan lemon)
-1 setengah sudu teh esen vanilla
-1 sudu besar pewarna merah(yg ni ikt kaler merah yg korang nak,nk pekat lg bubuh la lebih)
-kacang badan cincang,coklat chips(kalau korang nak letak lah,xnak xpe)

CARA2.
1-Pukul sebati butter,vege shortening,dan gula castor smpai kmbang.
2-Masukkan telur sebiji demi sebiji.Diikuti bahan kering(sikit demi sikit).Gaul sebati.
3-Masukkan kacang badam n coklat cips.Gaul2.
4-Guna sudu kecik ambil sikit adunan pastu letak atas loyang,tekan sikit.Pastu kalu nk letak choc chip sbgai hiasan letaklah.
5-Sebelum bakar,panaskan dulu oven dalam 10minit.Then bakar dalam suhu 180 celcius dlm 15 minit(depend jnis oven korang).
6-Tunggu sejuk skit baru letak dalam bekas kedap udara.


haaa ni la rupa dia bila da siap
tunggu turn nak masuk bekas

fuh x sangka menjadik padahal first time
buat.haha

c ya next entry.

Take care :-*


2 comments:

  1. Wah, tahniah-tahniah. Kamek pun bok first time jwak molah kueh raya. Molah popia susu. Hahah. Selamat hari raya. Maaf zahir dan batin sis. Diari Mommy Muhaimin

    ReplyDelete
  2. pergghh., cm sdap jer.,

    ReplyDelete