Saturday, April 13, 2013

Info : Fakta Tentang Kucing ♥




Kucing atau nama saintifik dia Felis Catus( nasib x cactus) merupakan haiwan belaan comel yg popular slain drpd anjing,hamsters.Comel dia mengalahkan Kak Ton,cube rujuk gambar diatas..comel x si gemok tu tai chi..



sam ,kucing yg berbulu kening..comel btl


1)Seekor kucing biasanya memiliki 12 pasang misai di setiap kedua2 blh bahagian mukanya.

2)Kucing boleh mengeluarkan lebih dari 100 jenis bunyi berbanding anjing yg hanya dapat mengeluarkan 10 bunyi.

3)Deria rasa kucing xdapat detect rasa manis..(tp kucing aku suka sangat mkn aiskrim,sebab sejukk kotz)

4)Kucing boleh melihat dalam gelap dengan terang,plus kucing memiliki sixth sense..so kalau kucing asyik pandang satu tempat kosong tanpa gerak2 tu,paham2 lah ye...nasib kucing xblh bercakap,klu dia boleh bercakap,habis dia tegur (hai cik ponnn?tgh menyapu ke)..cabut lari 100meter..

5)Kucing dapat mendengar bunyi ultrasonic,bunyi yg halusssss yg manusia dan anjing xdpt dengar.

6)Tanpa Taurine,kucing boleh jadi buta.Apa itu taurine?taurine adalah amino acid yg biasanya dihasilkan oleh haiwan sendiri,tetapi kucing memerlukan taurine dalam diet harian dia.Jangan risau semua makanan kucing mempunyai Taurine.

7)Bila kucing rasa happy ,dia akan tutup mata dia dengan erat.Smiley eyes orang phutih cakap..



8)Bila kucing mengesel kepala pada orang,dia bukan saje menunjukkan kasih sayang tapi juga menanda kawasan dengan liang bau  yg berada dia area muka(biasa kucing tanda kawasan guna cara pancut kencing kan).Liang bau ni terdapat jugak di area ekor dan tapak tangan dia.

9)Anak kucing biasanya mengiaoow pada ibu dia,tapi KEBANYAKAN(xsemualah) kucing  xkan mengioww pada kucing lain.Mereka lebih suka mengiow pada manusia.

10)Setiap kucing memiliki corak pada hidung yg berbeza,macam manusia jugaklah stiap cap jari jugak berbeza kan.



11)Kucing suka mencakar perabot?try letak bauan lemon/oren kat perabot or kawasan tertentu.Kucing xsuka bau2 tu.

12)Kucing buta warna. :)..nasib baik xrabun jauh,kena tempah spec..haha

13)aku terbaca satu fakta ni..klakar jugak.Kucing menganggap manusia sebagai KUCING BESAR.Ini berdasarkan kajian terhadap tingkahlaku kucing..haha..

awww sweeeettt...smoga bahagia ke ank cucu :3





9 comments:

  1. ada pusak di rumahkah?

    ReplyDelete
  2. Kamek geram mowk ngintu pusak tapi mak mewk sik soh. Mun mewk ada pusak, mewk mowk pusak nok gemok, bulunya wana oren, bulu tebal, sik kemeh and berak sebarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena training salu..omputih suka train kucing cdak ya,kemeh berak lam mangkuk jamban jak..ada gik yg pndai narit flush..lucu...haha

      Delete

  3. "Cool post!
    Much love,
    Wengie
    www.wengie.com"
    "Really enjoyed this post <3

    ReplyDelete
  4. kucing sejenis haiwan yang manja juga.
    hehe ..

    nice sharing bhaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. au,btul tu..paling manja time mok minta mkn.hehe..
      thanks michelle..

      Delete
  5. Felis Catus.. Hahaha.. baru tau plak nama saintifik kucing nie.. pelik.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)...haha..sy pun baru tahu...btambah ilmu..

      Delete