Wednesday, April 10, 2013

Kes Buli Lagiiiii...




halluu..
dah lunch semua?...lunch time ni,terasa nak buat entry pendek kejap.
tadi terjah Facebook..penuh kat wall video budak sekolah kena buli dgn gangster2 tahik kuceng tu.Rasa korang semua dah tgk dahh ...


Then aku terperasan satu status hot ex kawan satu skolah dulu,girl.ramai kawan2 dia tagged kat status tu..bajet ramai setuju la dengan status dia tu nanti(kih3).Bunyik status hot dia lebih kurang cmni:

"Takat video budak sekolah gaduh macamtu pun nak heboh semua ,aku dulu skolah tengok orang yg bergaduh sampai tercabut kain,berdarah2,tercabut tudung,patah gigi rilek je kan,xheboh pun kan kawan2"

Aku nak tergelak dengan statement dia sebenarnya.X rasa marah pun.Aku gelak sebab aku paham dia ni mesti xberapa paham beza GADUH dengan BULI.Mari aku takhrifkan maksud2 dia.

GADUH : 2 atau lebih org yg menggunakan kata2 kesat,maki hamun,mengejek,hingga menyebabkan penggunaan fizikal iaitu BERLAWAN dan saling membalas(bertumbuk,terajang2,trik menarik rambut,boxing).

BULI : terjadi kalau sorang budak or segroup budak mengejek,memukul dan memalukan budak lain TETAPI budak yg dibuli tu tidak membalas tindakan orang yg membulinya.

Kalau tgk balik video tu,aku rasa nak bakar2 je dorang hidup.Aku benci betul kes buli ni.Sobs.Kes buli ni aku rasa semua penah merasa kot,kalau korang xpenah rasa..kes senior buli junior memang xlari lah masa belajar dulu,termsuk dah kerja ni...klu yg xpernah kena..oh~ bertuahnya..

Tapi bila tengok balik muka2 budak pembuli ni kat FB dorang,aduh macam ponden 
jee..lembutttt,ala2 kpops style..=_=..


kpop la ni,kpoops...sama x,sama x..(budak baju biru tu slh sorg gangsters)


sori if entry aku jadi panjang pula :p

7 comments:

  1. Setuju.. Kamek pun bencik kes-kes buli towk.. Kamek dah penah merasa bah.. Dari sekolah rendah sampe sekolah menengah.. Even time kamek kat IPG towk oun gik ada owg buli.. Mencik (>_<)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kes buli tok mmg kdg2 berterusan jak..sampai dewasa..susah mk bendung..

      Delete
  2. mok gelak jak tgk muka pembuli ya.
    nang sikit gk jadi pondan la nya.hahaha..
    ptama kali mek tgk,ingatkan pompuan.huhu ..

    i hate that guy. urghh.
    dah masuk lokap nak? erkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...ala2 lembut hati ada taman muka ya..dh pihak PDRM dh nangkap sidak ya.dapat juak sidak ya merasa jadi lan todak btl2 di skolah juvana klak..hehe

      Delete
  3. padan muka cdak dah kena tangkap...hahah
    hi farra..smat bkenalan..nama saya mode freez ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmt kenalan jugak mode freez :)

      Delete
  4. "Cool post!
    Much love,
    Wengie
    www.wengie.com"
    "Loved this blog post <3

    ReplyDelete