Monday, September 23, 2013

Resepi : Aiskrim Goreng Paling Simple.


Cuaca panas je baru2 ni,xda hujan langsung.
So panas2 macam ni sedap dapat makan benda sejuk.
Aiskrim!..ya tp bosan plak makan aiskrim camtu je.Then timbul la idea aiskrim goreng!!.
Godek2 resepi ...dapatlah buat lepas rujuk blog Cik Epal .Resepi yg paling senang aku jumpa.Bnyak sangat resepi yg senang2 kt dlm blog cik epal tu.Aku buat kemarin aiskrim ni.Senang gilakkkkk.

Bahan2 dia simple meletup je.



-Roti putih (sekati ko  la gardenia ke maximo ke high 5 ke)
-Aiskrim(aku guna vanilla je sebab tu je yg ada dlm fridge)
-Gelas(kita nak guna area bulat dia tu ,aku harap korang paham apa yg aku cuba sampaikan ni..haha)

Cara2 buat.

1)Ambik satu roti,letak aiskrim tgh2 roti tu.Agak2 ye.Jangan banyak sgt,tkt melimpah masa tekap dengan 
gelas.

2)Ambil sekeping roti lagi tutup aiskrim tu.Then amek gelas tekup kuat2 roti tadi.


tekup kuat2.

then jadilahhhh tadaaa...comel macam bentuk pau.grrrrrrr
3)Ulangla semua step sampai dapat jumlah roti aiskrim yg korang nak.Aku buat 4 je.Saje2 kan.

hoooooohooooo
4)Simpan dlm peti sejuk semalaman.Bg dia btl2 keras.Kawan aku buat xsimpan dlm peti sejuk terus digoreng nya..Habis cair meleleh aiskrim keluar.haha.

5)Lepas dibekukan semalaman.Tuang minyak ,tunggu minyak betul2 panasss sangat berasap2 baru masukkan aiskrim anda.Goreng sekejap je,jgn lama2.Kau celup2 je.Haha.Nampak dah brown2  tu angkatlah.Kejap je dia jadi brown.

tadaaaaaaaa...

aiskrim vanila aku ..


Sedap sangat2.Rangup diluar and dalam ada aiskrim vanila yg awsome.HUHUHU.Nyesal aku buat 4 je.Ayah aku bukan main suka makan.Dia suruh buat banyak2 lain kali.Lain kali nak banyak kan perisa aiskrim goreng tu.
Take care :D


7 comments:

  1. owh.. camya jak duhal.. tapi x serap mnyk ka roti ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak..kalau goreng lmk2 bru serap.tok men celup2 jak.

      Delete
  2. Replies
    1. tryla..senang jak bhn ya :D

      Delete
  3. senangggnyaaa!!mok cubaa...

    ReplyDelete
  4. wahhh... bestnya
    kmk coma takut minyak serap dalam roti

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..xdalah nya serap minyak coz goreng roti ya xsmpi brapa saat pun..angkat celup angkat celup dah brown skit siaplah..

      Delete