Friday, March 14, 2014

Nasi Lemak Tanpa Santan-Orang Bujang Style


Tajuk diatas..hahaha.Bukan main orang bujang style.
Aritu aku TERajin nak buat nasi lemak.
Ni first time tau aku buat.Tapi im proud of myself sebab berjaya buat ,rasa cam makan nasi lemak yang makcik tepi jalan jual.Oleh kerana bahan2 semua ada,aku go ahead buat.Then tengah siap semua,then baru nak masak nasi nya..baru aku pasan santan xda.Oleh sebab malas nye pasal,aku buat nasi lemak tanpa santan.Dont worryyyy tanpa santan pun sedappp jugak tauu,patu wangiii.

Bahan2:

Untuk sambal tumis:
*Bwg besar n bawang merah(kisar)
*Cili kering(kisar)
*Minyak masak
*Garam dan gula
*Air asam jawa

*sedikit belacan

Untuk Nasi:

*Beras
*Daun pandan
*Garam sikit je.

Untuk hiasan:

*Ikan bilis goreng garing
*Kacang tanah goreng
*Timun
*Telur rebus(dibelah)


tadaaa..final result

Ayah aku makan bertambah2 then dia bagi 4 bintanggg..:p



8 comments:

  1. perghh thumbs up!
    mintak sikit? haha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. dtg rumah lok..hahaah :D

      Delete
  2. yahhh..nang tererr..nasik xda santan mun sambal nyaman jd juaknya koh..hehe
    menabung inti kat sitok.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aok tanpa santan..kurangkan kolestrol ..haha

      Delete
  3. Oiitt jadi kontroversi kelak, nasi lemak telanjang tok. Hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi lemak xjumpa saiz baju yg mk dpakei..:p

      Delete
  4. hwoaaaaaaaaaaa :D
    Best gilaaaa boleh diet cemni haa hahahahaha diet sangattttt hihihi.
    Thanks share <33333 nak bg tahu umi lah :D

    ReplyDelete
  5. mohon kongsi ye... ummi takde santan kat rumah.. nak try buat untuk jaudah berbuka hari ini. jom..jalan-jalan di blog ummi. http/: ummidihatiku.blogspot.com ;)

    ReplyDelete