Tuesday, April 22, 2014

Pengalaman Kena Gigit Kucing



Siapa ada baca surat khabar metro tau kot pasal atas ni.Akak tu kena cakar kucing dia sampai kena tahan wad akibat jangkitan kuman.Kesian betul..

Aku pernah kena jadi aku memang paham sangat la sakitnya kena gigit and cakar teruk2 oleh kucing kesayangan..Sampai sekarang parut masih ada,kenangan tragis betul.haha.
Hal ni terjadi tahun lepas,salah aku.Aku cuba nak leraikan kucing bergaduh...=_=..
Sebelum2 ni okay je dia bila aku angkat bawak lari,tapi malang xberbau..agaknye dia betul2 hangin berasap tahap goku hari tu,tu yang dengan tangan aku lunyai dia kerjakan..xdapat kucing yang dia kejar,tangan aku dia gigit..Memancut2 darah keluar dari tangan kiri aku..aku yang panik menjerit satu rumah..habis mak bapak aku panik sekali.hahahaha...oleh sebab ni first time ,aku kelam kabut..aku amek kain tekapppp bagi darah berhenti..then halakan kat air mengalir..darah masih xberhenti2 keluar..dalam sangat kot sampai kena salur darah ..

Lama aku tekap baru berhenti,then tangan aku terus membukit..bengkak sebengkak2nya dah nak besar telur ayam.

bengkak time ni dah surut sikit

yg 3 lubang tu la paling banyak darah memancut2,aku just tuang2 ubat gamat je,kurang rasa sakit..

ni the next day bangun tidor,darah masih mengalir keluar rupanya..ni darah kering

(skip kalau loya)
yang ni seminggu lepas tu..bernanah,kemerahan,tegang,sakit bila kena tekan tanda2 jangkitan kuman
 aku g klinik..doktor bagi ubat antibiotik,aku habiskan je..then nanah tu dengan beraninya aku keluarkan sendiri..tanpa painkiller..haha..akhirnya surut..banyak woo nanah tu berkumpul..Untuk pulih sepenuhnya ambik masa,2-3 bulan tangan kiri aku kebas woo..aku banyak gerak2 kan tangan kiri(fisioterapi sendiri)..hasilnya tangan aku hodoh berparut timbul,pastu xjaga makan jadi kehitaman...aku start2 sapu bio-oil  dan lemon baru makin pudar.Bila kwn2 tanya parut apa,aku cakap kena gigit&cakar kucing..dorang gelakkan..xpe tunggu korang kena gigit pulak..miahaha

ni tangan aku sekarang.Parut masih kelihatan tapi dah makin pudar


ni la kuceng jantan gangster tu..montenegro..haha
moral of the story = jangan masuk campur hal peribadi kuceng..haha..kalau dia bergaduh spray je air..walaupun kucing ni jenis manja,dia tetap ada perangai pemangsa dia..ceh3..
                                                  


7 comments:

  1. erkss...bahayanya..sbb ya kmk tkt pusak..sbb masa kecik sll jak kenak cakar..tp xteruk la..huhu...sampey menanah..aduhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nktok baby pusak jak kmk layan..mak bapak pusak kmk dah xbrapa lyn,trauma..huhuhu..

      Delete
  2. Sebab ya kamek sik suka pusak. Rumet2 kamek pun sik suka ngan pusak. Mun ada pusak lepak depan bilit, habislah pusak ya kenak buli kamek tiga. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ksian pusak kenak buli ktkrang..:D

      Delete
  3. part keluar darah kering tu ngeri gila. tadi baru kena gigit dgn kucing jiran sbb nak leraikan dari bergaduh. sama jugak nasib dgn sis. ya allah, rasa kebas sampai tangan tak boleh nak gerak. tapi dah sapu minyak gamat, kurang sikit sakit. tapi kalau tangan asyik gerak, darah mengalir keluar. cuak jugak kalau sampai bernanah. ya allah haih. sebab sebelum ni tak pernah kena nanah ni, so tak berpengalaman. saya baru 16 tahun jadi benda teruk mcm ni tak pernah kena. tapi malang tak berbau kan. huhu.

    ReplyDelete
  4. syazwanimohammad14/3/17

    hai sis,saya terbaca artikel sis pasal gigitan kucing, 2 mgu lepas sy kena gigit dgn kucing bhgian jari tangan, mulanya rasa b`denyut tangan tp tika tu jari kena gigit masih boleh digerakkan sy terus ke klinik kena cucuk jarum dan luka dicuci.bila pulang rumah jari saya tak boleh bengkok cuak jadinya nk sedapkan hati fikir mgkin kesan bengkak. lepas 2 mgu bengkak dah surut, jari dah boleh bengkok sikit(fisio gerak jari stiasa) dan mslah timbul bila rmai bg nasihat spya sentiasa urut jari biar cepat sembuh, ya allah igtkan bila urut jari cepat sembuh sebaliknya pula jadi jari rasa makin rsa kebas biarpun dah xrasa sakit nak bengkok jari susah. lepas tu sy biarkan jari bbrpa hari tnpa urut baru keadaan kmbli ok,sis rasa kebas mmg lama ke nk hilang utk tgn kmbli bfungsi normal? sis mmg tgn sukar bengkok kan? sy risau doktor cuma ckp jika demam tgi or tgn b`nanah cepat2 dtg klinik. sy xdemam n tgn xb`nanah cuma jari shja belum mampu bergerak normal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye sama dgn saya juga dulu.kebass lama..berbulan jugakla,xleh angkat bnda berat smua..senam2 tanganje.lama2 bru okay sendiri..

      Delete