Friday, August 7, 2015

Laksa Sarawak


Assalamualaikum dan salam sejahtera~

Siapa pernah rasa laksa Sarawak?
Dia memang lain sikit dari laksa johor,penang semua.
Rasa dia pun unik.Berempah sikit.Kalau laksa biasanya masam2 kan.
Sebelum balik ritu aku borong paket pes laksa Sarawak brand Haji Manan.

di belakang pek  ada siap tatacara menyediakan laksa ni so xpayah risau kalau first time buat
jadi entri ni bukan nk share resepi Sarawak ye hehe,sebab kalau korang beli pes memang akan ada cara2 penyediaan dia kat belakang pes.

ni first time aku cuba buat laksa Sarawak.Yela balik sini(Melaka) mana nak cari laksa tu kat sini,so beli je pes bnyak2,bila tekak nak merasa makanan Sarawak buat je sendiri.

TADA~
paras rupa xpenting yang pentingg nyamannnnnnn ,kamek madah kitak.:p



kalau nak sedap lagi mkn dengan sambal belacan,tapi aku xbuat sambal belacan,still sedap jugak.Mee laksa Sarawak yang asli penyediaan dia macam kat gambar bawah ni.Siap disertakan sekali limau dengan sambal belacan :)
pic google
ok goodnight krohhhhhh zzzzzzzz



16 comments:

  1. laksa sarawak bestttttttttt.. memang unik, rasa rempah gitu.. tetibe teringin laksa sarawak.. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..hee..rasa dia lain drpd laksa lain...cpt google resepi buat :D

      Delete
  2. erm sik penah try polah empun
    makei paste ya, tapi balit kuch
    jap riya sempat makan laksa sawak.

    nyam nyaaam hihi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha..ouhh igt ktk stay swak jak.bt sndiri la baru macho :p...

      Delete
  3. Yummmy nyaman.... Kamek mok mintak sikit boleh sik. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mintak la bnyak2..haha

      Delete
    2. Tak penah makan tp nampak menyelerakan.. huhu

      Delete
  4. gambar first tu ada iras-iras bihun tomyam la. hihihi.
    tak pernah try lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah nmpak mcm bihun tomyam tapi rasa dia berempah..hehe

      Delete
  5. dlok masa diam d putrajaya rajin polah benda camtok.. tok dan diam ngn family malas rasa nk masak.. tkut x nyaman.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. woahhhhh...huntunglah mak ktk blh masakkan..hehe

      Delete
  6. Pergh! tak rugi CP g mengorek entry lama !!

    Fav CP ni, dulu abang dia lecturer UPM kat Sarawak tuh, tiap kali balik semenanjung mesti dia bawak pes nih, sedap !

    Sekarang abang dah duduk kat semenanjung, dah takde sapa la nak belikan pes ni, tatau la pulak kalau ada jual pes ni kat semenanjung..

    ReplyDelete
  7. Beli pes kat mana huhu

    ReplyDelete
  8. Mana beli pes laksa kat melaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xtau kt melaka ada jual ke x..ni pun beli dari sarawak balik kg ritu

      Delete
    2. Xtau kt melaka ada jual ke x..ni pun beli dari sarawak balik kg ritu

      Delete