Friday, November 27, 2015

Anak tunggal.






Asyik tengok orang dok share,tag ciri2 anak kedua la,anak pertama la,anak bongsu la,anak tekak la,di manakah kedudukan anak tunggal pulak,hei mana persatuan anak2 tunggal malaysia,aku nak report atas ketidakseimbangan layanan yg diberikan.hehe..ok kembali ke pangkal jalan.Aku anak tunggal,kadang2 orang gelar "anak emas" haha.Satu-satunya anak kepada ibu bapa aku.Ini terjadi selepas kepemergian abang aku sebelum aku lahir.I love u abang,hope u berbahagia di atas sana.wink*

DIMANJAKAN SANGAT.(SELALU ORANG KAITKAN DENGAN ANAK TUNGGAL)
Betul.Sebab nya attention, kasih sayang semua kat kita sorang.Dah anak sorang je mestilah sayang sangat2 kan.Macam2 parents belikan ,kadang2 kita tak mintak pun.Dah tua kerepot pun mak bapak masih layan macam budak kecik.Tapi xdalah melampau sangat manjanya sampai ibu bapa xpernah marah,tegur langsung.Jangan percaya cakap orang.haha

KESUNYIAN.
eh x.Tapi kadang2 lah sunyi jugak bila terpikir xda orang bawak bergurau,xda orang nak dibawak bergusti,xda orang nak ditanya pendapat.Kau cuma ada parents.Xkan nak ajak parents bergusti.Tapi bila aku rapat dengan kawan especially dgn bestfriend,aku betul2 anggap dia mcm siblings aku,memang aku saaaaaayang btl2 lah....xdelah sunyi sangat sebenarnya.

FEELING AWKWARD BILA DIKELILINGI KANAK2 ATAU BAYI.
hahaha.ni perangai yg entah sampai bila nak hilang.Tunggu aku jadi mak orang baru hilang.Bayi aku boleh terima lagi sebab kecomelan dia tu aku hlg takut sikit,tapi bila tgh2 pegang dia menangis mula la aku rasa nak menangis sekali.Tapi kanak2 ni aku x pandai layan.Jeles tengok orang yang rileks je layan kanak2.

kanak-kanak 5 tahun : hai kakak..buat apa tu(muka mesra rakyat sambil buat muka manja)
anak tunggal : err hai..ni er..tengah buat2 membaca majalah ni(sambil buat muka paling garang dengan harapan kanak2 tersebut takut lari lintang pukang,xberani dekat lagi)

oh-no..
PERTANYAAN ANNOYING.
Masa aku kecik2 muda2 dulu selalu orang dewasa/rakan sebaya tanya aku soalan ni.
"parents kau xnak anak ramai2 ke?","kenapa xmintak adik lagi kat mak?"..ehh please awkward benau soalan tu."Xpe aku xnak adik ,nanti parents aku lupakan aku,dia sayang adik baru".Tu je jawapan aku
masa tu,sebab aku tak matang lagi time tu xtau nak pk jawapan lain haha.Lagi satu soalan femes untuk anak tunggal "anak tunggal ni semua benda dia nak,dapat kan?"..the answer is no.Kadang2 kena marah jugak kalau mintak bukan2.


SUKA SPEND TIME BERSENDIRIAN/DI DUNIA SENDIRI.
Oleh sebab dah terbiasa sejak lahir berseorangan.Jadi terbawak2 sampai besar selesa berseorangan..haha.Aku kurang berminat join keramaian sangat,reunion atau lepak2 dengan kawan kalau pergi pun kejap lepastu balik.Memang jenis aku x berapa suka attention dari orang ramai.Tapi aku bukan anti-sosial.
yep i love to dance agressively in my room sometimes
SENSITIVE.
Bahasa lainnya cepat sentap.Yekot.Tapi aku bukan jenis maki orang kalau orang tu buat aku sentap,aku diamkan je.Lepastu malas nak bertegur dengan orang tu,lepastu bawak diri jauh2.haha.
Lagi satu kadang2 susah nak terima kritikan,sebabnya cepat sentap. T_T. I really need to control that one.

BERKONGSI DENGAN ORANG LAIN?
Ada kajian mengatakan anak tunggal ni ada masalah berkongsinya sebabnya dari kecik dia sorang je conquer semua.Terutama makanan katanya.haha..maybe untuk sesetengah anak tunggal lain,tapi bagi aku ,aku okay jer..kecuali berkongsi barang peribadi macam pakaian kecik dan seangkatan dengannya..cannott la weh..
amboi tamakkkk
Hanya anak tunggal je boleh faham perasaan anak tunggal lain?
Maybe ye maybe tak..Kekadang tak sama sikap anak2 tunggal ni.
Contoh macam part suka spend time bersendirian tu,ada je kawan aku anak tunggal  tiap hari keluar menghiburkan hati jumpa kawan2 berkumpul sebab dia bosan bersendirian.

okay.take care.
































  




11 comments:

  1. betul-betul....hanya anak tunggal je memahami anak tunggal..adalah statement senang nak diamkan orang kot!

    ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kadang2 jawab tu je..sbb malas nak explain kat org panjang2..haha

      Delete
  2. ahaha qiila pun suka gak baca utk ank kedua xD huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D fakta ank kedua ni ramai orang share..ank tunggal je jarang..hehe

      Delete
  3. Replies
    1. ni lagi sorang anak kedua haha..:D

      Delete
  4. Hehehe...betul..hanya anak tunggal sahaja yang boleh memahami...sokong...bergantung pada family juga asuhan dari kecil...bermewah2 atau besederhana sentiasa...yang pasti mewah kasih sayang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju sangat2 dgn komen ni ..semua bermula dari family..:D

      Delete
  5. sunyi ek?? kalu sunyi, saya kan ado...hehehheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha bergurauu beno..:D

      Delete
  6. Ohhhh anak tunggal duhal.. Hehehe

    ReplyDelete