Wednesday, November 4, 2015

Kuih Keria Salut Gula Melaka



 Assalamualaikum and Salam sejahtera!

Dah lama aku x pos resepi2 kat blog aku ni.hehe..
So hari ni aku nak share satu resepi kuihhhh......KERIA!!.siapa suka makan kuih ni ?kita kawan.
Inspirasi daripada kuih keria Melaka yg femess tu,sesiapa yg datang jalan2 kat Melaka wajib try Kuih Keria Haji Jalil Limbongan.

Kuih keria ni senang sangat nak buat,mula2 ingat susah sangat.
Bahan utama dia keledek.Korang nak pakai keledek oren ke keledek putih terpulang.

Bahan2 yg diperlukan:

-keledeks
-tepung gandum  secawan/kalau keledek oren kena tepung lebih sebab dia lagi lembut
-1sudu besar tepung ubi
-minyak utk mengoreng
-gula melaka seketuls + gula pasir biasa 3 sudu
-Air 3 sudu besar.

Mula2 rebus keledek tu sampai empuk.Kemudian lenyek masa panas.Biarkan sejuk sekejap ,panas wooo xkan nak uli panas2.
Kemudian,masukkan tepung ubi,tepung gandum.
Gaul uli sebati,pastikan dia xmelekat kat tangan.Kalau melekat tambah je tepung sikit.
Lepastu amek sikit doh bulatkan kemudian leperkan.Bentukkan lubang tengah2 dia macam kuih donut tuu.
Panaskan minyak secara sederhana,goreng sampai color keemasan.Angkat.
Buat sira dia pulak,amek seketul gula melaka tadi,hiris2 masukkan dalam kualis.
Kacau sampai likat.
Masukkan kuih keria tadi,gaul2 pastikan gula Melaka tadi menyaluti semua kuih keria.Berkilat2.
Siap!
Step seterusnya makan la apa lagi.

mine!!!.kejap je habis ni.
Bagi aku kuih keria salut dengan gula  Melaka ni lagi sedappppp daripada kuih keria biasa.Pastu wangi..hmmph..

Take care~




18 comments:

  1. keria gula melaka sedap sangat..nyummnyumm

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp betul sis..gula melaka tu yg buat dia lg sdp

      Delete
    2. yupp lepas ni x perlu beratur klu nak mkn kuih keria melaka...
      boleh buat sendiri

      Delete
  2. Rasa macam dah lamak jak sik makan kueh tuk... Hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. try polah sis..sng jak..hehe

      Delete
    2. Ermmm tetiba lemah lutut. Hahaha

      Delete
  3. hello ☺ I'm newbie.. please visit my blog ♡ have a nice day!
    smartiesmoo.blogspot.kr

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice to kno u :)..already visit ur blog and follow u..

      Delete
  4. nampak sedap ar.... boley jual ni...hehehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha masih belajar2 lg

      Delete
    2. haha masih belajar2 lg

      Delete
  5. Keledek byk mne ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2-3/3-4ketul..tgk saiz..

      Delete
  6. Gula pasir n.air bila nk.letak ?ke ltk skali ngn gula melaka tu

    ReplyDelete
  7. kalau buat 2-3 keledek..bape bijik keria yang boleh dapat? sb saya berdua ngan asben je kang kalau bebanyak sape nak makan kan...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpasti la sis anggaran dia..10bjik kot..xpun bg2 la jiran klu ada buat terlebih hahaha..

      Delete
    2. Xpasti la sis anggaran dia..10bjik kot..xpun bg2 la jiran klu ada buat terlebih hahaha..

      Delete