Monday, April 11, 2016

Senaman Mata Untuk Kurangkan Rabun

Assalamualaikum dan selamat sejahtera~


Aku seorang yg "bermata empat",sejak dari umur sekolah menengah lagi.Tula tengok TV dekat2 lagi,mak ayah larang xnak dengar.Aku krg gemar pakai spec,so aku pakai contact lens.Then aku kurangkan lepas check power makin naik.Sekarang ni lebih pakai spec,tapi macam makin teruk pulak rabun jauh aku ni T_T.So google2 la natural way untuk improve penglihatan.Antaranya melalui senaman mata.

Senaman 1-Fokus jauh-dekat
Ambil satu pensel,satu lagi object letak jauh dari anda.Pensel tadi pegang letak dekat paras mata (20-30cm).Mula2 fokus kat object jauh tadi,lepastu tengok pensel yg dekat dgn and tadi.Ulang 5 kali,buat 3 kali dalam sehari.

Senaman 2-Pengerakan mata sisi ke sisi
Duduk tegak.Pandang ke depan.Tanpa mengerakkan kepala,lihat ke sisi kanan kemudian ke sisi kiri(lebih kurang mejeling la).Ulang beberapa kali

Senaman 3-Aku panggil senaman juling ;p
Basically kau just amek satu object contoh pensel ke,or jari ko sendiri.Jauh kan dari mata object tu,mata kena fokus betul2 kat objek tu,kemudian perlahan2 dekat kan objek smpai hidung,pastikan mata ikut pergerakan objek tu.Then repeat balik beberapa kali.

Senaman 4-Rolling Eyes.
Just pusing2kan biji mata ikut arah lawan jam.

rolling eyes
ok aku nak start amalkan sambil tu nak rajin makan carrot hehe.Kita tengok hasil dia nanti,ad kurang xpower mata aku ni.

Take care ~



2 comments:

  1. hahaha.. macam exercise bebola mata la ni... mata saya pun rabun jauh..tu la slalu layan movie dalam gelap sangat kan....

    Latest Update: REVIEW: Ramen Samyang Korea Pedas Halal

    ReplyDelete