Friday, January 17, 2014

DIY: Mari Buat Aiskrim


Salam bloggers :D..
Dalam mood yang happy gini fara nak share cara2 nak buat homemade aiskrim.Dah lama dah buat tapi baru rini nak post entry..heh heh..Fara ikut resepi dari blog cikepal yg femes tu.Xsangka menjadi pulakkkk..dahh simplee gila bahan dia...fara just tambah biskut oreo sebab nak konon2 sama macam MCD Oreo Mcflurry tuuu..


Bahan dia just :
~ovallete (pastikan yg halal)
~1biji telur
~1tin susu cair
~1/2 susu pekat.
~1 sudu kecil esen vanilla
~biskut oreo
(kalau buat aiskrim perisa lain korang just tambahlah ikt yg korang nak contoh cam milo ke,nescafe ke,strawberry ke,durian ke)

Cara2:
1)Mix semua bahan2 tadi(kecuali oreo)guna stand mixer sampai tekstur dia pekat dan likat.Fara guna blender je..cepat sikit dia pekat dan sebati.
2)Patahkan biskut Oreo(terpulang korang nak buang krim dia ke x),dah patah tu campurkan ke dlm aiskrim tadi..gaul2 rata..
3)Masukkan ke dalam bekas (pakai je bekas aiskrim yang lama)
4)Tabur2 lebihan oreo patah tadi ats aiskrim(nak letak choc rice,m&m ke,terpulang)
5)Masukkn kat bagian atas peti sejuk.Fara buat ritu kira berjam2 jugak baru dia keras.

ni first ice cream yg fara buat..siap efek cahaya matahari biar nampak dramatik..haha

second time buat..besar sikit..haha..boleh share2 ngan family..senang

rasa dia?sebijik cam aiskrim Mcflurrry Oreo MCD tula...kalau x caya cuba buat.Jimatt wooo...




11 comments:

  1. dah buat dah haritu, tak sesedap mane sebab 1st trial.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..biasa la first trial..cuba lagi :)

      Delete
  2. seriusss???wahhh..mok cuba juak la pas tok..thanks share!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba jgn x cuba deng ..:D..welcome

      Delete
  3. Ohsem! Kmk polah simple jak, pakei 1 jenis bahan jak. Pun menjadi. Ohsem doe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. woh!..mna ka...bahan apa yg 1 jak vee???..hebatnya :O

      Delete
  4. yodehhh.. mintak sikit.. :)

    ReplyDelete
  5. thx kitak share this
    nok tok recipi polah ice cream paling simple
    harus mek cuba =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D..samah2..aok,ya plg simple.bahan pun sikit jak..silakan cba :)

      Delete
  6. Anonymous9/8/16

    Klau x letak telur blh x

    ReplyDelete